„Plan Błogosławiony", Dariusz Gieroń Wydawnictwo High Heels.
Komedia kryminalna, z czarnym humorem i księżmi w rolach porywaczy? To musi być ciekawe połączenie!
Kiedy wiara, dobre serce i czyste sumienie nie wystarczają, by ratować świat, potrzeba boskiego cudu. Tylko problem w tym, że nasz stwórca milczy, a młodzież z biednych domów coraz bardziej się stacza. Ksiądz Janusz nie ma wyboru, musi działać. Tylko skąd wziąć pieniądze na stworzenie azylu dla tutejszych dzieciaków? Należy porwać ukochaną córkę lokalnego biznesmena, wystosować żądanie okupu i po sprawie. Nikt nie ucierpi, w końcu mężczyźni w sutannach nie mają złych zamiarów. Tylko jak to w życiu bywa, nic nie idzie zgodnie z planem. A co gorsza, wraz z porywaczami rusza były kontrterrorysta o dość niskim poczuciu moralności.
„Plan Błogosławiony” to intrygujący debiut łączący kryminał, sensację, thriller i komedię. Wszystko to w jednym opakowaniu z dawką ironii i czarnego humoru oraz z frapującymi bohaterami, którzy mają swoje wzloty i upadki. Żadna postać nie jest tutaj przerysowana, wyidealizowana czy też przedstawiona jako absolutne zło. Każdy bohater jest tutaj jakby na rozdrożu, zmaga się z silnymi pokusami, mało przyjemnymi przyzwyczajeniami, zaś wiara i empatia niejednokrotnie będą walczyły ze sprawiedliwością i zdrowym rozsądkiem. Im bardziej pragną czegoś, tym coraz więcej wątpliwości na ich drodze. A jak wahanie to i łatwiej popełnić błąd. Błąd, który pociągnie swoje konsekwencje, ale może i uświadomi niektórym, że dążenie do celu po trupach to nie jest dobre wyjście.
Całość lekka i przyjemna, momentami zabawna, ale i skłaniająca do refleksji. Wszystko jakoś tak naturalnie ze sobą współgra, zwłaszcza postać księży jako tych głównych bohaterów, którzy w imię większego dobra, zboczyli na ciemną stronę. Czy ich decyzje były właściwe i uzasadnione? Mam wrażenie, że nie chodzi tutaj o ocenianie, lecz o przypomnienie, że ksiądz to też człowiek — tylko taki, od którego wymaga się więcej.
Jeżeli więc chcecie coś wciągającego, z szybką i nieobliczalną akcją, z prawdziwymi bohaterami oraz z historią, która nie daje jednoznacznych odpowiedzi co do moralności i wyższych celów, to „Plan Błogosławiony” przeczytacie z ciekawością wymalowaną na twarzy.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-12-13