Drugi tom opowiadajacy losy rodzeństwa uwiezionej przez 3 lata 4 m-ce i 16 dni na poddaszu przez babcie i matkę. Narratorką znów jest starsza z sióstr Cathy. Po śmierci jednego z braci reszcie rodzeństwa udaje się uciec. Podczas podrózy mała siostrzyczka-Carrie zaczyna poważnie chorować. Na swojej drodze spotykają Henriettę Beech, murzynkę pracujacą dla doktora Paula Sheffielda. Ten przygarnia ich, potem takze dopinguje w spełnianiu marzeń. Cathy zostaje baletnicą, a Chris lekarzem:) Tylko wątła Carrie nie ma osiągnieć. Od początku przeczuwałam, ze pomysł z wysłaniem jej do szkoły z internatem to nietrafiony pomysł... Biedne zastraszone dziecko! Nie ma co kryć, w tym tomie przeżycia z dzieciństwa
doprowadzają ją do samobójstwa:( Żal mi jej, kupiła 12 paczków i posypawszy je arszenikiem, otruła się:(
Ale wracam do Cathy... pragnienie zemsty na matce jest jej siłą napedową. Żądza wyrównania rachunków rujnuje jej życie.
Mimo, iż zaręczona z doktorem Paulem, wychodzi ostatecznie za Juliana-kolegę z baletu. Mąż okazuje sie niestabilny uczuciowo, w końcu leżąc w szpitalu (na skutek wypadku) popełnia on samobójstwo, a cathy zostaje po nim synek-Jory.
Dziewczyna wraz z Jory'm i Carrie przyjeżdzą po wielu perypetiach w okolice zamieszkania matki, gdzie uwodzi jej męża-Barta! Podczas przyjęcia wyznaje kim jest, matka przyznaje sie do winy, a Bart jest zszokowany opowieścią. Rodzinna
posiadłość płonie, Bart ratując babcię ginie razem z nią, a Corrine (matka rodzeństwa) trafia do zakładu dla obłąkanych. Wkrótce Cathy rodzi syna Barta. Doktor Paul bierze z nią ślub, ale niestety nie cieszą się sobą długo, lekarz umiera na serce.
Cathy i Chris (który od zawsze zakochany był w swej siostrze) wyjeżdżają razem, aby stworzyć chłopcom namiastkę rodziny
Informacje dodatkowe o Płatki na wietrze:
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2012-06-13