Okładka książki - Płonące tajemnice

Płonące tajemnice

Tom 6 cyklu W Trójkącie Beskidzkim

Chociaż bardzo lubię książki Pani Hanny Greń, to nie miałam okazji przeczytać jej wcześniejszych książek z cyklu "W Trójkącie Beskidzkim". Przygodę z tą serią zaczęłam od części szóstej. Mimo to, lektura sprawiła mi niesamowitą przyjemność i nie odczułam braku znajomości poprzednich tomów.
"Płonące tajemnice" to kolejna książka autorki, w której miejsce akcji osadzone jest w Beskidach, a ponieważ lubię góry, więc tym chętniej ją czytałam.

Gdzieś, kiedyś, dokonano brutalnego zabójstwa, usatysfakcjonowani zbrodnią sprawcy nie zdają sobie sprawy z tego, że świadkiem ich poczynań był ktoś, kto widział na tyle dużo, żeby domyślić się całej reszty.

"Pewni swej bezkarności, odjechali w doskonałych humorach. Zwłaszcza niższy był zadowolony. Wykonał zadanie śpiewająco, zatem nagroda z pewnością go nie minie."
Po latach główna bohaterka tej opowieści, wraca w swoje rodzinne strony żeby zmierzyć się z przeszłością. Chce odkryć prawdę o swojej rodzinie, ale zauważa, że nie tylko nikt nie chce jej w tym pomóc, ale wszyscy jej wręcz przeszkadzają i starają się ukrywać prawdę.
Danuta Wrangel będąc dzieckiem, przeżyła ogromną tragedię. Nieoczekiwanie straciła rodziców i brata, spłonął także jej rodzinny dom. Nikt nie potrafił stwierdzić, co się właściwie stało, w zgliszczach domu znaleziono ciało mężczyzny. Jednak nie był to ojciec Danuty. Gdzie zatem podziali się jej rodzice i brat? Dlaczego spłonął ich dom?
Teraz Danuta zamierza się osiedlić w miejscu, gdzie był jej rodzinny dom i chociaż niektórzy próbują wyperswadować jej tę decyzję, poprzez utrudnianie, ona nie zamierza się poddawać. Tyle lat uciekała przed tym miejscem, chce jak najwięcej przypomnieć sobie o tym, co tu się wydarzyło wiele lat temu. Jej sny powodują, że ma wrażenie, iż wraca jej pamięć, coś, co głęboko ukryła w swojej podświadomości i wyparła jakiś czas temu, wraca do niej ponownie. Co prawda, sama nie wie, czy to tylko wyobraźnia, senne mary czy też prawdziwe wspomnienia. Tylko jak to sprawdzić? Kto jej w tym pomoże? Co tak naprawdę wydarzyło się w jej domu?
Gdy Danuta zaczyna odzyskiwać pamięć i przypomni sobie to, co działo się przed laty na jej podwórku, wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że mogą przez to wiele stracić. Próbują w jakiś sposób unieszkodliwić niewygodnego świadka ich poczynań. Jednak kolejne próby eliminacji kobiety nie przynoszą skutku.
Dlaczego stała się niewygodna dla mieszkańców okolicy? W jaki sposób może im zagrażać? Czy uda się odkryć tajemnice, które miały spłonąć razem z domem Danuty?
Chociaż nie jest szaleńczo porywająca fabuła, to jednak emocje i przeżycia głównej bohaterki trzymają w napięciu do samego końca.

Polecam, a ja poszukam wcześniejszych części i może uda mi się je poznać.

Informacje dodatkowe o Płonące tajemnice:

Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2025-08-13
Dodał/a opinię: Myszka77

Zobacz opinie o książce Płonące tajemnice

Kup książkę Płonące tajemnice

Mam chusteczkę haftowaną. Śmiertelne wyliczanki
Hanna Greń0
Okładka ksiązki - Mam chusteczkę haftowaną. Śmiertelne wyliczanki

Aspirant Konstanty Nakański prowadzi sprawę zabójstwa. Śledztwo przebiega opornie, gdyż policjant nie może znaleźć żadnego powodu, dla którego ktoś miałby...

Miasto głupców
Hanna Greń0
Okładka ksiązki - Miasto głupców

Gdy Magdalena i Krzysztof Witeccy dowiadują się, że zostaną rodzicami, postanawiają spełnić swoje marzenie o przeprowadzce na wieś. Po długich poszukiwaniach...