To fałszywa duma, ale fajnie stwierdzić- chodziłam do tej samej podstawówki co autor! A nawet znałam go z widzenia! Tym bardziej więc rzuciłam się na tę książkę jak wygłodniałe zwierzę. Co też ten 'Czarny' wymyślił?
Wyobraźnię to Pan ma- chapeau bas! I warsztat jak się okazuje też..
Sposób opowiadania świata, wielość różnorakich słów, wartka akcja, wielogłos narracji (Z czymś takim na skalę jakiej doświadczyłam tutaj nie spotkałam się jeszcze w żadnej książce- chodzi mi o fragment, gdy narracja płynnie przechodzi z ust do ust przypadkowych- nieprzypadkowych pasażerów tramwaju.), odnajdywanie w niej wątków biograficznych autora, sklejanie poszarpanych historii, domyślanie się wszystkiego... płynęło jak wartki strumień.
Potem, w miarę rozjaśniania się całości zamysłu autora, zaczęło się leciutko przymulać, tak jak rzeka uchodząca do morza. A może ja byłam już zmęczona tym szaleńczym tempem?
Ostatecznie na pewno mogę stwierdzić, że książka jest novum na rynku wydawniczym- pomieszanie gatunków literackich, główny, spajający wszystko motyw noża, mnogość bohaterów, wątków, myśli, obrazów, dźwięków, zapachów, język do którego lgną wulgaryzmy i który ma (sic!) w sobie autentyzm... Wszystkiego tu dużo, aż na koniec męczy ten pośpiech i bezmiar.
Jednak- z pewnością trzeba przeczytać! Choćby po to, by zobaczyć jak młody wszak jeszcze człowiek (rocznik '77) w niesłychany sposób bawi się słowem i próbuje je okiełznać. To majstersztyk u debiutującego autora, a więc zjawisko nader rzadkie. Pewnie Cuprjak jeszcze nie raz odsłoni nam swoją perspektywę widzenia świata, skądinąd bardzo interesującą.
Informacje dodatkowe o Po drugiej stronie:
Wydawnictwo: Genius Creations
Data wydania: 2015-12-04