"Po grudniu" to kontynuacja historii Jenny Brown, która po trudnym rozstaniu próbuje odnaleźć się na nowo. Rok spędzony bez Jacka Rossa jest dla niej pełen wyzwań, ale jest także okazją do zmiany i odnalezienia celu, którym staje się dla dziewczyny ukończenie studiów. Powrót do miejsca, w którym wszystko się zaczęło, okazuje się jednak trudniejszy, niż mogła przypuszczać.
Autorka po raz kolejny zabiera nas w podróż przez świat pełen emocji, trudnych wyborów i wewnętrznych zmagań, pokazując, jak przeszłość potrafi kształtować teraźniejszość. Fabuła powieści nie jest przewidywalna. Autorka umiejętnie wplata w nią momenty zaskoczenia, dzięki czemu do końca nie wiemy, jak potoczą się losy Jenny. To nie jest przesłodzona opowieść o miłości, lecz realistyczny obraz życia, w którym serce i rozum często idą w różnych kierunkach. Szczególnie interesujące jest zakończenie, które pozostawia przestrzeń na interpretację i skłania do refleksji.
Główna bohaterka jest postacią wielowymiarową, której emocje i dylematy stają się bliskie czytelnikowi. To postać, która dojrzewa na naszych oczach. Z zagubionej dziewczyny staje się silną kobietą, potrafiącą mierzyć się z własnymi lękami i konsekwencjami podjętych decyzji. Jej historia jest pełna emocjonalnych wzlotów i upadków, co sprawia, że łatwo można się z nią utożsamić. Autorka doskonale oddaje atmosferę niepewności i nostalgii towarzyszącej powrotowi do miejsc, które kiedyś były ważną częścią życia Jenny. Pokazuje, jak trudno jest oderwać się od przeszłości, ale także, jak ważne jest zmierzenie się z nią, by móc ruszyć naprzód. Relacje międzyludzkie są tu przedstawione w niezwykle realistyczny sposób, są nieidealne, pełne nieporozumień, ale przez to niezwykle prawdziwe.
Autorka umiejętnie prowadzi akcję, łącząc lekki styl z głębszym przekazem. Opowieść przepełniona jest emocjami, od smutku i zwątpienia po nadzieję i siłę do działania. Przemyślane opisy i realistyczne dialogi sprawiają, że łatwo jest wczuć się w sytuację Jenny i razem z nią przeżywać każdą chwilę. Autorka umiejętnie prowadzi akcję, łącząc lekki styl z głębszym przekazem. Opowieść przepełniona jest emocjami, od smutku i zwątpienia po nadzieję i siłę do działania. Przemyślane opisy i realistyczne dialogi sprawiają, że łatwo jest wczuć się w sytuację Jenny i razem z nią przeżywać każdą chwilę.
Powieść porusza ważne tematy, takie jak samoakceptacja, radzenie sobie ze stratą i odnajdywanie siebie na nowo. To opowieść o tym, jak przeszłość kształtuje naszą przyszłość, ale nie musi jej determinować. To również historia o dojrzewaniu, sile charakteru, mierzeniu się z przeszłością i poszukiwaniu własnej drogi. Oraz o potrzebie zamknięcia pewnych rozdziałów, by móc w pełni otworzyć się na nowe możliwości. Jeśli lubicie powieści pełne emocji, autentycznych przeżyć i bohaterów, z którymi łatwo jest się utożsamić, serdecznie Wam tę opowieść polecam 💜
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2025-01-28
Tytuł oryginału: Despues de diciembre
maitiri_books
Historia miłości i namiętności... z odliczaniem wstecz. Wszystko rozegra się przed grudniem. Dla Jenny Brown rozpoczęcie studiów oznacza wyjazd z domu...