Gdy Wydawnictwo Prószyński pokazało komentarze jakie się pojawiły na jego stronach w związku z tą książką, od razu wiedziałam że jest to coś co po prostu muszę przeczytać.
Do małego miasteczka Big Burr, uznanego za najbardziej homofobiczne miasto w USA przyjeżdża grupa zadaniowa, mająca na celu zmianę podejścia miejscowych do osób nieheteronormatywnych. Każdy rozdział opowiedziany jest z punktu widzenia innej osoby. Możemy zatem poznać zarówno członków grupy AAA - Acceptance Across America jak i mieszkańców miasta. I co się okazuje? Że nie zawsze to co widzimy na zewnątrz jest prawdą. Zarówno z jednej jak i z drugiej strony są osoby, które mają coś do ukrycia, które żyją nie do końca do swoim życiem. Czy grupa zadaniowa spełniła swoją rolę musicie przeczytać sami
Książka napisana jest lekkim językiem, z pewną dozą humoru, więc czyta się ją bardzo szybko i przyjemnie. Jednak mam wrażenie że temat nie został dokończony. Zabrakło mi podsumowania wszystkich opowiedzianych historii. Niby autorka coś o każdej osobie napisała, ale tak ciut "po łebkach".
I tak na koniec - książka Celii Laskey jest oczywiście związana z LGBTQ i brakiem tolerancji. Ale także opowiada o tym, że często ze strachu boimy się być tym kim naprawdę jesteśmy i ukrywamy się krzywdząc i siebie i innych. Może warto jednak przeczytać i zobaczyć czy i my nie odnajdziemy siebie w którymś z bohaterów.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2021-06-15
Tytuł oryginału: Under the Rainbow
Ksiazkolandia