Kolejne spotkanie z Cecelią Ahern i kolejna jej książka, która mnie zaskoczyła. Wydaję mi się, że ta autorka odnajdzie się w każdym gatunku literackim.
,,Życie nie polega jedynie na pracy, polega na życiu"
Lou żyję pracą, mimo że zdaję sobie sprawę o zaniedbywaniu swojej rodziny, jednak chce osiągnąć swój cel i zająć wymarzone stanowisko. Pogoń za karierą zaczyna coraz bardziej kolidować z jego życiem rodzinnym. Lou nie może być w dwóch miejscach jednocześnie, więc musi wybrać, co jest dla niego ważniejsze. I właśnie wtedy na jego drodze pojawia się Gabe, który jest bezdomny i Lou nawet nie podejrzewa, jak ten mężczyzna zmieni jego życie.
Mówiąc szczerze, początek książki nie zachwyca ani nie wciąga. Jednak ze względu na autorkę nie odłożyłam jej nawet na chwile, co okazało się dobrą decyzją. Zaskoczył mnie sam pomysł na tę powieść.
,,Podarunek" to bardzo emocjonująca powieść. Wszystko, co w niej się działo, odczułam na sobie, tak jakbym czytała czyjeś prawdziwe zapiski. Cała historia jest poruszająca, lecz łzy pojawiły się u mnie dopiero przy zakończeniu. Emocje sięgnęły zenitu, nie mogłam się uspokoić i ta scena siedzi w mojej głowie do tej pory, mimo że od przeczytania książki minęło już parę miesięcy.
,,Podarunek" jest w pewnym sensie bardzo życiowa, wątek gdzie główny bohater stawia pracę na pierwszym miejscu, przypomina mi, to co dzieje się dzisiaj na świecie. Każdy goni za karierą i coraz mniej czasu spędzamy ze swoim bliskimi.
,,Czasu nie można dostać. Ale można go dzielić"
Bohater zrozumiał swój błąd dopiero na koniec, gdy nie miał już czasu. Właśnie ten moment skłania czytelnika do przemyślenia czy i my nie biegniemy za czymś, co z pozoru nas uszczęśliwia, a nawet nie zauważamy, jak życie przecieka nam przez palce.
Informacje dodatkowe o Podarunek:
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2010-11-17
9788324719082
Tytuł oryginału: The Gift
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Dominika Lewandowska-Rodak
Aleksandra Płocha
"Czas jest cenniejszy niż złoto, cenniejszy niż diamenty, cenniejszy niż ropa czy jakiekolwiek skarby. To czasu nigdy nie ma dość, bo czas wprowadza zamęt w nasze serce, musimy więc wykorzystywać go mądrze. Czasu nie można spakować, przewiązać wstążką i złożyć pod choinką w bożonarodzeniowy poranek.
Czasu nie można dostać. Ale można go dzielić"