Historia “Podniebnej pieśni” skupia się na losach dwójki przyjaciół. którzy muszą powstrzymać Królową Lodu przed przejęciem władzy w Erkenwaldzie.
Choć wszyscy dookoła przestali wierzyć w magię i wygraną Eska i Flint cały czas są pełni nadziei. Królowa Lodu poprzez swoje demoniczne rządy ukradła głosy wszystkim dorosłym, aby stać się potężniejszą i przejąć władzę nad krainą. Aby zdobyć pełną moc musi odnaleźć ukryte dzieci i ich również pozbawić głosów. Przeszkodzić jej może tylko Eska, która jako wybranka Bogów posiada dar zniszczenia Królowej. Niestety ona również musi się ukrywać, bo gdy tylko głos zostanie jej zabrany zła Królowa będzie niepowstrzymana. Esce pomaga Flint. Robi wszystko, aby dziewczynka mogła zrealizować plan, którym jej znalezienie Lodowego Rogu i zagranie na nim. Tylko dzięki temu powstrzymają rządy Królowej i przywrócą całą magię. Przyjaciele mają przed sobą trudne zadanie. Nadzieja to jedyna rzecz, która trzyma ich przy realizacji zadania.
“Gdyby nadzieję można było rozpisać na nuty, pewnie brzmiałaby właśnie tak.”
Historia w książce bardzo przypomina mi inną opowieść. Mianowicie “Królową Śniegu”. W jednej i drugiej mamy złą postać kobiety stworzoną z lodu i dwójkę dzieci, które próbują uratować całą sytuację. Z tym, że jak dla mnie, jest to bardziej nowoczesna wersja, która zdecydowanie przypadła mi do gustu. Do tego autorka ma dar opisywania krajobrazu, przestrzeni, postaci. Tak świetne operuje piórem, że obrazy same tworzą się w głowie. Przez co powieść wydaje się bardzo magiczna i cudowna. Mimo, iż jest to książka dla dzieci, czytało mi się ją wyśmienicie. Ależ przyjemnie było wrócić do “czasów dzieciństwa” i ponownie zagłębić się w ten fantastyczny świat.
Sam pomysł na stworzoną historię również uważam za udany. Zwłaszcza, że odbiorca wiele może z niego wyciągnąć. Chociażby wiarę w to, iż przyjaźń i lojalność potrafi zdziałać cuda. To, że kiedy jesteśmy zjednoczeni na pewno wszystko się ułoży.
Język powieści bardzo prosty i czytelny- co za tym idzie, zrozumiały dla młodszych odbiorców. Uważam, że książka przypadnie małym czytelnikom do gustu. Jest to mądra powieść, która na pewno wniesie wiele dobrego w życie.
“Myślę, że “łagodność” to potężne słowo, bo przecież dobrymi ludźmi są tylko ci o odważnym sercu.”
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2019-01-16
Agnieszka Lotek
W krainie Szemrzący Brzask wybija długo oczekiwana północ. Wszyscy mieszkańcy z zapartym tchem oczekują na powstanie z popiołów feniksa, którego opieka...