reklama
Okładka książki - Podziemne Miasto

Podziemne Miasto

#współpracareklamowa z Wydawnictwem Wydawnictwo AlterNatywne

📚 „Podziemne miasto” Wojciech Karpowicz Fanpage

Co, jeśli wakacyjny wyjazd nad morze zamiast spokoju przynosi tajemnice, niebezpieczeństwo i podziemne wędrówki — czy odważyłbyś się w to wejść, wiedząc, że im głębiej zajrzysz, tym większe zło możesz odkryć?

Troje młodych marynarzy, korzystając z czasu wolnego na lądzie, postanawia wspólnie spędzić urlop w jednej z nadmorskich miejscowości. I tak poznają trzy kobiety, które dorabiają sobie w wakacje w jednej z przyulicznych knajp. Tyle że „Czarny Jaś” ma swoje tajemnice — mroczne i szemrane, a gdy znika jedna z nowo poznanych dziewczyn, sprawy zaczynają się coraz bardziej komplikować. Ciekawość naszych bohaterów oraz brak jakichkolwiek obowiązków pchają ich w sekretne przejście do podziemi, a tam czeka na nich sporo sekretów. Sekretów, które nigdy nie powinny ujrzeć światła dziennego. Czas na pościgi, poszukiwania, bijatyki i coraz więcej pytań o pracowników knajpy, jej właściciela oraz niecodzienne godziny pracy. Tam kroi się coś znacznie grubszego, niż widać na pierwszy rzut oka.

Początek tej historii zapowiada się lekko i przyjemnie — jak niewymagająca powieść obyczajowa w nadmorskich klimatach. Młodzi bohaterowie, poza pracą pozbawieni większych obowiązków, nastawieni są głównie na przelotne znajomości i dobrą zabawę. I przyznam, że ich zachowanie, momentami dość powierzchowne dialogi i „samcze” zapędy potrafiły działać mi na nerwy. Ale im dalej w lekturę, tym atmosfera nabierała kolorów i dynamiki. Z czasem zachowanie tych niedojrzałych mężczyzn przestaje przeszkadzać, bo historia nabiera głębi, a bohaterowie — zamiast szukać jedynie rozrywki — trafiają na trop tajemnic sięgających czasów II wojny światowej.

Autor z wyczuciem i lekkością łączy teraźniejszość z przeszłością, choć momentami natłok historycznych faktów potrafi przytłoczyć. Na szczęście nie kładzie się to cieniem na fabule ani na dynamicznej, wciągającej akcji — a zwroty wydarzeń nieraz potrafią zbić czytelnika z pantałyku. Świetnym i intrygującym pomysłem jest motyw podziemnego miasta — pełnego tajemnic i napięcia, które nie pozwalają oderwać się od lektury. I byłoby niemal idealnie, gdyby nie zakończenie: szybkie, mało wyraziste i pozbawione większych emocji. Odnosi się wręcz wrażenie, że nawet główny bohater nie do końca je akceptuje, bo znów bierze sprawy w swoje ręce, próbując domknąć to, co wciąż pozostaje niewyjaśnione. Czy to zapowiedź kolejnej części?

„Podziemne miasto” to propozycja dla czytelników, którzy lubią historie wymykające się schematom — takie, których nie da się jednoznacznie przypisać do jednego gatunku. Autor łączy tu sensację, tajemnicę, historię i wątki obyczajowe w sposób jednocześnie wyrafinowany i przystępny. To zdecydowanie opowieść, która potrafi zaskoczyć i zaintrygować.

Moja ocena: 7/10.

Informacje dodatkowe o Podziemne Miasto: