Okładka książki - Pogranicznik

Pogranicznik

„Nie łudź się, że natura ludzka jest piękna, szczera i prawdziwa – każdy człowiek to koktajl Mołotowa posiadający funkcję samozapłonu”.

Przed złem nie da się uciec. Nie istnieje miejsce na świecie, w którym nie ma nienawiści, zazdrości, agresji – ponieważ to ludzie odpowiadają za piekło na ziemi”.

Na szczycie Orlica zostają znalezione zwłok, stan rozkładu ciała wskazuje na to, że mężczyzna nie żył od lat. Niedługo potem dochodzi do porwań i kolejnych zabójstw. Na miejscu zbrodni we wszystkich przypadkach zostaje znaleziona stara czeska przedziurawiona moneta. Czy te morderstwa mają coś wspólnego, ze zbrodniami sprzed lat, do których doszło u naszych sąsiadów?

Szczerze mówiąc, pisząc recenzję sama jeszcze nie wiem do końca jak ją ocenić. Fabuła książki jest ciekawa, a bohaterowie bardzo charakterystyczni. Michał Koszycki to oddany policjant, który ze względu na swoje miejsce pracy nie ma zbyt dużego doświadczenia w sprawach zabójstw. Lena Dobrowicz kilka miesięcy temu dołączyła do orlickiej jednostki. Jest wysportowana, atrakcyjna, ale jej twardy charakter sprawia, że koledzy nie czują się komfortowo w jej towarzystwie. Nie owija w bawełnę, jest wulgarna i bez problemu potrafi postawić się komendantowi. Ta para bohaterów ciekawie się uzupełnia. W pewnym momencie pojawia się również psycholog kryminalny, na którym Lena zrobi ogromne wrażenie.

Książka liczy prawie 600 stron. Na ogół nie mam nic do takich grubasków, ale tą książkę czytałam cały tydzień. W dużej mierze jest to na pewno zasługa tego, że w tym miesiącu wróciłam do pracy i muszę trochę przeorganizować swój czas na nowo. Jednak, mimo wszystko, myślę, że można ją było jednak troszkę okroić. Początek rozdziału opatrzony jest innym hashtagiem i takim wpisem nawiązującym do tytułu… Spostrzeżenia bardzo trafne (z nich też pochodzą cytaty z początku tego posta), jednak liczyłam, że będą one nawiązywały do rozdziałów, a okazało się, że nie miały nic wspólnego z fabułą.

Trzeba przyznać, że autorka umiejętnie wyprowadza czytelnika w pole. Dosyć późno wśród „moich podejrzanych” pojawił się winowajca. Jednej rzeczy udało mi się wcześniej domyślić, więc pod tym względem jestem usatysfakcjonowana. Na coś wpadłam, a jednak czekało mnie też zaskoczenie. Samo zakończenie wskazuje na to, że bohaterowie jeszcze do nas powrócą.

Nie mogę nie wspomnieć o wydaniu książki, bo bardzo mi się ono podoba. Zarówno okładka, jak i zdobienia na pierwszych stronach kolejnych rozdziałów – bardzo mi się to w książkach podoba J

Podsumowując, zachęcam Was do zapoznania się z tą lekturą, bo jest to ciekawy kryminał. Musicie mieć jednak na uwadze, że mimo, iż trupów trochę się tu znajdzie, to akcja toczy się raczej niespiesznie, a znajdziecie też opisy, które nie wnoszą nic bezpośrednio do fabuły.

Informacje dodatkowe o Pogranicznik:

Kup książkę Pogranicznik

Nadbrzeżnik
Joanna Bagrij0
Okładka ksiązki - Nadbrzeżnik

Morderca sprzed lat? Potwór z lokalnych legend? Czy człowiek może być zdolny do tak bestialskich zbrodni? W bunkrze na nadmorskiej plaży zostają odnalezione...

Oddech Śmierci
Joanna Bagrij0
Okładka ksiązki - Oddech Śmierci

W mieście grasuje seryjny morderca. Działa w sposób wyrafinowany i bezwzględny. Nie pozostawia żadnych śladów oprócz symbolicznych...