Okładka książki - Poławiacz

Poławiacz

Jeśli moją miłość do łowienia ryb połączyć z równie ogromnym uczuciem do opowieści dziwnych, nieoczywistych i mrocznych to było jasne, że „Poławiacz” okaże się dla mnie powieścią idealną. Tym bardziej że od razu dałam się złapać na haczyk pięknego, okraszonego ilustracjami wydania. I okazała się doskonała! Jak to się czytało!

Od pierwszych stron dałam się opleść atmosferze obu światów stworzonych przez autora. Zarówno tego rzeczywistego, w którym czujemy przytłaczający ciężar samotności i cierpienia spowodowanego stratą najbliższych, jak i tego surrealistycznego pełnego niepojętych dla ludzkiego pojmowania zdarzeń. Zamiast pędzącej akcji mamy niespieszny rytm zarzucania wędki i wyczekiwania na branie. Jednak gdy ryba w końcu łapie haczyk, z wypiekami na twarzy śledzimy jej poczynania aż do końca połowu.

Historia doświadczonych przez życie wspólnie wędkujących przyjaciół, początkowo dość leniwie podążająca do przodu, nabiera tempa po równie fascynującej opowieści o owianym złą sławą potoku Holendra, której przyjdzie im wysłuchać. Czy uwierzą w ocean otchłani skrywający najskrytsze ludzkie myśli, najgorsze instynkty? W mitycznego potwora, który ma moc przywracania zmarłych do życia? Czy rozpacz, w której nurzają się od lat sprawi, że podążą za ułudą, mimo świadomości, że to kłamstwo?

To fascynująca podróż zarówno w głąb ludzkiego umysłu, skażonego samotnością i bólem straty, jak i ponurej i bezdennie mrocznej wizji tego, co skryte pod powierzchnią. Autorowi genialnie udało się ująć w słowa i utrzymać przez całą fabułę niepokojącą atmosferę, podszytą strachem przed tym co niepojęte i zwiastującą nadejście przerażającego bytu, zagrażającego człowiekowi i przeczącemu wszystkiemu, w co ten dotychczas wierzył. I to właśnie ten klimat zachwycił mnie bez reszty! Więc jeśli i Wy przedkładacie atmosferę powieści nad dynamiczną akcję, to ta lektura dostarczy Wam wspaniałych, pełnych grozy emocji.

Informacje dodatkowe o Poławiacz:

Kup książkę Poławiacz

Sentence Skills form A
John Langan0
Okładka ksiązki - Sentence Skills form A

This best-selling sentence-level worktext by John Langan continues to help students master the essential grammar, mechanics, punctuation, and usage skills...

Opad
Opad