,,Portret Lucrezzi” to niesamowita powieść opierająca się na prawdziwej historii życia Lucrezzi di Cosimo de' Medici.
Życie nie rozpieszczało Lucrezzi. Już od pierwszych lat życia została oddana w opiekę do służb, by nie gorszyła rodzeństwa swym odmiennym zachowaniem. Z czasem jej życie nie wyglądało lepiej. Punkt kulminacyjny jej życia nastąpił w 1560 roku, kiedy to w wieku piętnastu lat rodzice kazali jej pomimo jej wyraźnej niechęci, poślubić księcia Alfonsa II d'Este, księcia Ferrary. Pozorna sielanka nie trwała zbyt długo. Zaledwie rok po ślubie każda myśl Lucrezzi podpowiadała jej, że jej mąż chce ją zabić. Czy przeczucie okazało słuszne?
Maggie O’Farrell za pomocą świetnego stylu pisarskiego przeniosła nas do XVI Italii. Już od pierwszych stron czuć klimat tamtego miejsca i czasów. Czytając mogłam wejść w ,,buty” Lucrezzi i razem z nią przeżywać wszystkie jej życiowe rozterki. Lucrezzia jawi się nam jako młoda, pełna pasji artystka, której przyszło z dnia na dzień zmienić rolę swojego życia. W jednej chwili jest dzieckiem, w następnej zaś musi stać się kobietą i żoną dla dużo starszego od niej mężczyzny. Niegotowa na to co ją czeka, oderwana od rodzinnej przystani, pozostawiona sama sobie w obcym miejscu u boku mężczyzny, który był przeznaczony dla jej siostry.
,,Portret Lucrezzi” przez wszystkie strony maluje słowami obraz, w którym widzimy różne odbicia Lucrezzi, od narodzin, aż po samą śmierć.
Książka skradła moje serce, a emocje w niej zawarte pozostaną ze mną jeszcze na długo.
Bardzo polecam.❤
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-01-29
Zaczytananaemigr
Jest lipiec 1976 roku. Londyn ogarnęła fala upałów. Nie padało od miesięcy, w ogrodach roi się od mszyc, wodę bierze się z hydrantów, a Robert Riordan...
W zwartej prozie wibrującej od elektryczności i powstrzymywanych emocji Maggie O'Farrell przedstawia niebezpieczeństwa kryjące się tuż pod powierzchnią...