Okładka książki - Porzuceni

Porzuceni

W łódzkim parku znaleziono truchła psów, a pod nimi ciało zaginionego chłopca. Świadkiem tego jest Malwina Król, pracownica domu dziecka, z którego znika jeden z wychowanków. Policja nie łączy obu tych spraw, do momentu, kiedy do śledczych z Łodzi zgłasza się komisarz z Gdańska… To tak naprawdę początek makabrycznej sprawy i  wyścig z czasem.

Uwielbiam sięgać po książki Kaźmierczaka. Dzięki nim przenoszę się na ulice Łodzi po których jeszcze do niedawana codzienne stąpałam przez ostatnich siedem lat. Konfrontowanie opisów z książki z rzeczywistością to dla mnie świetne doświadczenie, które powoduje, że książkę czyta mi się jeszcze lepiej.

„Porzuceni” to książka, gdzie każda ze stron przesiąknięta jest bólem, cierpieniem, żalem, smutkiem i odtrąceniem. Wszystko to wnika w czytelnika i powoduje, że emocje bohaterów odbiera on całym sobą. Historie bohaterów są makabryczne i mierzą się oni z wieloma tragicznymi wydarzeniami, które wpłynęły na ich obecne życie. Wiedzą oni co to wykluczenie, samotność i jaką siłę mają kłamstwa. To wydarzenia te oraz emocje bohaterów napędzają mordercę do makabrycznych poczynań.

Morderca jest tutaj prawdziwym zwyrodnialcem. Jego portret psychologiczny bardzo mi się spodobał. Jaki człowiek jest w stanie mordować bezbronne dzieci i zwierzęta? Jak trzeba mieć skrzywioną psychikę, aby oddać się takim czynom?

Akcja książki poprowadzona jest bardzo dobrze. Gdy trzeba to przyspiesza i w odpowiednich momentach zwalnia, aby zastanowić się nad wydarzeniami. Opis wydarzeń z punktu widzenia różnych bohaterów pozwala nam lepiej zrozumieć wydarzenia, a mało tego autor dodał kilka „smaczków”, które rzucają nowe światło na wydarzenia, co okazało się być bardzo dobrym posunięciem.

„Porzuceni” to świetna lektura, gdzie wydarzenia wstrząsają, ale i nie pozwalają oderwać się od lektury. Samo zakończenie jest niepokojące i dające do myślenia. Skłania czytelnika do przemyśleń na temat tego jak niektóre wydarzenia mogą ukształtować człowieka i jak ważne jest przepracowanie niektórych rzeczy. Zdecydowanie polecam!

Informacje dodatkowe o Porzuceni:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2022-10-05
Dodał/a opinię: ktomzynska

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Porzuceni

Kup książkę Porzuceni

Śmierć to nieodłączny element życia. Jak oddychanie, jedzenie, sranie. Wszyscy umrzemy. Ale nie wszyscy pójdziemy siedzieć.

Niedoinformowani obywatele to spokojni obywatele. Oczywiście do czasu.

Więcej cytatów z tej książki

Okrutny
Maciej Kaźmierczak0
Okładka ksiązki - Okrutny

Teodor Okrutny po piętnastu latach wraca do znienawidzonego Skraju. Musi się zmierzyć z trudną przeszłością i zbrodniami, które nie powinny ujrzeć światła...

Nikt
Maciej Kaźmierczak0
Okładka ksiązki - Nikt

Zło ma wiele imion, jedno z nich to NIKT Mroczna i brudna historia przesiąknięta tym, co w człowieku najniebezpieczniejsze - poczuciem bezkarności. W...