Okładka książki - Posmak

Posmak

„Posmak” Darii Lavelle to książka, która zaskakuje od pierwszych stron – nie tylko historią, ale też sposobem, w jaki opowiada o stracie, pamięci i tym, co pozostaje po ludziach, których już nie ma. Od razu poczułam, że to powieść wyjątkowa, bo łączy coś, co zazwyczaj trudno połączyć: realizm magiczny, emocjonalną głębię i smakowity, niemal namacalny świat kulinariów. Już sam pomysł – że poprzez smaki można spotkać duchy zmarłych – jest tak oryginalny, że od razu wciąga i budzi ciekawość.

Główny bohater, Konstantin Duchovny, jest postacią, którą trudno nie polubić. To człowiek zagubiony, zaskoczony własnym darem, a jednocześnie pełen wrażliwości i tęsknoty. Jego sytuacja jest absolutnie wyjątkowa – możliwość spotkania z duchami poprzez przygotowanie ich ulubionych potraw brzmi niemal magicznie, ale przy tym jest też ogromnym wyzwaniem. Konstantin nie umie gotować, więc każdy jego krok w kuchni to walka, która staje się metaforą zmagań w życiu i próby pogodzenia się ze stratą. Widzimy w nim ciekawość świata, lęk, poczucie odpowiedzialności i – co najważniejsze – człowieczeństwo, które sprawia, że cała historia jest tak bardzo autentyczna, mimo że pełna magii.

To, co w „Posmaku” najbardziej mnie uderzyło, to emocje. Autorka w niezwykły sposób oddaje tęsknotę za tymi, których nie ma, smutek związany z ich utratą, ale też radość z chwil, które mogą trwać choćby chwilę – jeden posiłek, jeden ułamek czasu. Czytając, niemal czułam zapachy przygotowywanych potraw, smak każdego kęsa i napięcie, które towarzyszy Konstantinowi w momentach spotkań z duchami. Historia potrafi wzruszyć, rozbawić, a momentami nawet zaskoczyć lekko groteskowym humorem – te kontrasty sprawiają, że książkę czyta się z prawdziwą przyjemnością.

Podoba mi się też to, że „Posmak” jest książką refleksyjną, nie spieszącą się, pozwalającą czytelnikowi zatrzymać się przy małych rzeczach. To powieść dla osób, które lubią powoli wchodzić w świat bohaterów, smakować każdą scenę, zagłębiać się w ich emocje i przyglądać się temu, jak codzienność przeplata się z magią. Nie jest to typowy thriller czy powieść przygodowa – to książka, która zostawia ślad, zmusza do myślenia o przemijaniu, wspomnieniach i o tym, jak ważne są więzi z innymi, nawet po ich odejściu.

Czytając „Posmak”, czułam się trochę, jakbym sama przygotowywała te potrawy razem z Konstantinem – smakując jego radość, niepewność i poczucie odpowiedzialności. To historia, która otula melancholią, ale jednocześnie daje nadzieję i pokazuje, że nawet w magii codziennych chwil można znaleźć ukojenie i poczucie sensu.

To powieść, którą można czytać powoli, smakując każdy rozdział i pozwalając jej emocjom wnikać głęboko. Jeśli lubisz literaturę z duszą, pełną emocji, magii i refleksji nad życiem i utratą, „Posmak” Darii Lavelle jest lekturą, która zostanie w Twojej pamięci na długo. Bon appétit – naprawdę warto sięgnąć po tę historię.

Informacje dodatkowe o Posmak:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka