Czy wasze dzieci boją się potworów, które przedstawiane są we wszystkich bajkach jako postacie negatywne? Pora z tym skończyć i lepiej poznać te postacie, żeby zobaczyć, że wcale nie są one takie straszne.
Potwory też mają uczucia to przeurocza książka dla najmłodszych o tym, kim są te zagadkowe postacie. Pewnego dnia potwory postanowiły złożyć protest, ponieważ mają dość tego, że przez swoje długie paznokcie oraz groźne zęby wszystkie dzieci się ich boją, a one pragną, żeby się do nich przytulać i je kochać. Mamy tutaj pokazane, że potwory tak, jak inni ludzie lubią sobie popłakać, potańczyć, uwielbiają niespodzianki oraz cieszą się, kiedy uda im się rozwiązać jakiś problem, więc po prostu też odczuwają bardzo wiele emocji.
Książka jest pełna zabawnej i kolorowej grafiki, obrazuje nam ona, jak wyglądają potwory, co lubią oraz jakie emocje odczuwają, nadaje się ona już dla najmłodszych dzieci, ponieważ zdecydowanie jest tutaj więcej grafiki niż tekstu. Przekaz jest tutaj bardzo prosty i zrozumiały, więc też nie trzeba zagłębiać się tak, jak w innych książkach w ukryty sens, tylko możemy skupić się na przekazie dosłownym.
Ta historia pokazuje, że nie zawsze to, co widzimy, takim jest, często szufladkujemy dane osoby, wydaje nam się, że jeżeli jedna dana osoba z jakiegoś zawodu nas zawiodła, to każdy jest taki sam, ale tak nie jest. Na przykładzie potworów mamy pokazane, że pomimo tego, że wyglądają groźnie i w bajkach przedstawiane są jako stwory, których trzeba się bać, takie nie są i mogą być również przyjacielskimi pełnymi miłości bohaterami.
Nam książka bardzo się spodobała, oglądaliśmy bardzo dokładnie każdą ilustrację i analizowaliśmy czy dane elementy wyglądu są dla nas straszne i często dochodziliśmy do interesujących wniosków. Będzie ona też fantastyczna dla dzieci, które dopiero uczą się czytać, jest tu wiele stron z pojedynczymi słowami i krótkimi zdaniami i na pewno dziecko ucieszy się, kiedy uda mu się przeczytać całą książkę samodzielnie.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2026-02-11
Tytuł oryginału: Canavarlarn da Duygular Var!
Karolina Radlak