Okładka książki - Potyczki w raju

Potyczki w raju

Nie wiedziałam, czego spodziewać się po „Potyczkach w raju”. Tytuł i kolorowa grafika na okładce zapowiadały prawdziwe odprężenie. I okazało się, że dokładnie tym ta książka jest. Jak ktoś dobrze napisał w swojej rekomendacji – to literackie wakacje, których nie ma się ochoty kończyć. Jaka fajna jest ta powieść! Urocza i zabawna. Idealna na końcówkę lata, ale też na senne, szare jesienne wieczory. Jeśli będziecie chcieli wrócić do wakacyjnego klimatu, koniecznie po nią sięgnijcie. Sprawdzi się idealnie, niezależnie od pory roku, podczas której będziecie ją czytać.

Autorka zabiera czytelnika w wycieczkowy rejs po wyspach Galapagos, poruszając dość istotną w dzisiejszych czasach kwestię ochrony przyrody. Pod płaszczykiem lekkiej, przyjemnej, wakacyjnej opowieści o zawodowej rywalizacji między głównymi bohaterami, zwraca uwagę na ważne kwestie: ekologię, problem ochrony zagrożonych gatunków zwierząt i roślin i na fakt, że każdy z nas może coś w tej kwestii zrobić. Duże brawa dla autorki za to, jak sprawnie wplotła w tę urzekającą historię tak istotne tematy i że w ogóle to zrobiła. Bo powieść i bez tego wątku jest fantastyczna. Z jednej strony to klasyczna opowieść z wątkiem hate to love i właściwie można przewidzieć, jaki będzie jej finał, z drugiej pouczająca historia z przesłaniem. Mówi nie tylko o wspomnianej już ochronie przyrody, właściwie kręci się przede wszystkim wokół głównego wątku, czyli wspomnianej rywalizacji, a przy tym jest niezwykle urocza, ale nie przesłodzona. Przy okazji zwraca uwagę na to, jak łatwo oceniamy innych, jak szybko dajemy się zwieść pozorom, jak błędnie możemy ocenić kogoś na podstawie pierwszego wrażenia, nie dając sobie szansy na bliższe poznanie tej osoby. Książka napisana jest lekko, dzięki czemu bardzo dobrze i płynnie się ją czyta. Akcja jest wyrównana i w miarę szybka, a dynamiki nadają jej błyskotliwe, zabawne, podszyte sarkazmem dialogi. Bohaterów można polubić od pierwszej strony, a piękne, sugestywne opisy przyrody sprawiają, że ta lekka opowieść o miłosnych potyczkach nabiera barw.

Nie dziwi mnie fakt, że „Potyczki w raju” są tak bardzo polecaną i chwaloną książką. Bo to komedia romantyczna, która potrafi zauroczyć. Bardzo radosna, optymistyczna, otwierająca oczy na wiele spraw. Zdecydowanie warta przeczytania. Polecam!

Informacje dodatkowe o Potyczki w raju:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2022-07-06
Tytuł oryginału: Shipped
Dodał/a opinię: maitiri_books

Tagi: Romans współczesny

Zobacz opinie o książce Potyczki w raju

Kup książkę Potyczki w raju