Czy tęsknicie już za latem? Ja zdecydowanie nie, ale bardzo chętnie je wspominam. Dlatego dzisiaj przeniesiemy się na statek, którym wypłyniemy w ciepły, egzotyczny rejs.
Praca stała się dla Henley jedynym celem życiowym, jedyną rzeczą istniejącą w jej życiu. Osiągnięcie awansu było wszystkim czego chciała.
Ale czy przemyślała to dobrze? Bo co będzie jeśli go osiągnie? Co dalej?
Co z życiem prywatnym? Gdzie rodzina? Ktoś bliski? Czy w ogóle jakieś marzenia są w głowie Henley?
Historia opowiedziana przez autorkę, Angie Hockman, dzieję się w czasie cudownego lata, w urlopowym klimacie, ale porusza kwestie ważne przez cały okrągły rok.
„Potyczki w raju” to wspaniale opowiedziana historia młodych ludzi, próbujących żyć najlepiej, dorównywać współczesnym oczekiwaniom świata, być lepszym niż przeciętnym człowiekiem. Młodzi, ambitni, pracowici i … zakochani.
Bohaterka książki wyrusza w podróż służbową, właśnie w rejs statkiem wycieczkowym na Wyspy Żółwie czyli Galapagos. Celem jest zbliżenie się do klientów firmy, lepsze zrozumienie ich oczekiwać – ale to wszystko wymyka się coraz bardziej spod kontroli.
Profesjonalna Henley nie odpuszcza nawet na wyjeździe. Jej formalna postawa nie pozwala jej na chwilę relaksu. Jednak współtowarzysze wyprawy wprowadzają ją w coraz lepszy nastrój, klimat i urocze wyspy zachwycają i poruszają serce, które w końcu ulega również męskim wdziękom.
Jak zakończy się wyjazd służbowy? Co z tym awansem? Co z życiem?
Niby powieść romantyczna, ale ja wyciągnęłam z niej znacznie więcej. W subtelny sposób skłoniła zarówno mnie jak i bohaterów, do przeanalizowania swojego systemu wartości.
Mimo, że z każdej strony wyskakują i zerkają na nas historie osadzone w zimowej scenerii oraz w klimacie Świąt Bożego Narodzenia, ja Wam proponuję chwileczkę oderwania, ogrzania w promieniach słonecznych i pełnego relaksu z „Potyczkami w raju” .
Polecam eR.
Wydawnictwo: Marginesy