Okładka książki - Pralnia serc Marigold

Pralnia serc Marigold

Piękne wydanie tej książki cieszy oko, ale jej wnętrze przynosi ukojenie dla duszy. Wplecione w fabułę wątki magiczne przeplatają się tu z autentycznym życiem ludzi głęboko zranionych. Tytułowa pralnia jest sama w sobie takim symbolem pozbycia się ciężkich doświadczeń - ale przecież one również są potrzebne w życiu, trzeba z nimi żyć, choć czasem może być okrutnie ciężko. I właśnie takim głębszym sensem podszyta jest ta książka. Przynosi refleksje, emocje i wywołuje ciepło na sercu. Pomimo, że poruszana tematyka, czasem jest smutna, to tak naprawdę cały wydźwięk tej historii utrzymany jest w spokojnej i pokrzepiającej tonacji, przynoszącej pewną ulgę, pocieszenie, ukojenie. Na duże brawa zasługuje klimat utrzymany w tej powieści. Nasza bohaterka nie miała lekko w życiu, urodziła się z talentami, które przyniosły jej zarówno pewną moc, jak i smutek. Jej kreacja była szczegółowo dopracowana, tak samo jak stworzona rzeczywistości, w której żyła. Dzięki barwnej narracji możemy poczuć się tak, jakbyśmy mieszkali w miasteczku Marigold. Autorce udało się oddać całe jej piękno i niepowtarzalną aurę, która ją otaczała. W pralni Marigold można wyzbyć się trudnych wspomnień i bolesnych doświadczeń - wymazać pamięć o nich. Ale czy warto? Te gorsze chwile również kształtują i definiują nas i nasze życie. Pamięć jest tym, co wpływa na naszą teraźniejszość i przyszłość. - często zapominamy o tym, co było, skupiając się w głównej mierze na przyszłości, kosztem też tego co tu i teraz. "Pralnia serc Marigold" to otulająca powieść, przynosząca nam ukojenie i ucząca tego, z czego często sami sobie nie zdajemy sprawy, że z każdego naszego doświadczenia, czy przeżycia, możemy wynieść naukę i wzbogacić się o nowej wartości. Książka o dosyć prostej i przewidywalnej konstrukcji fabularnej dotyka tego, co dotyczy nas wszystkich - bez względu na kraj, wyznanie, religie, światopogląd, kulturę, czy inne różnice. Odnajdziemy w niej mnóstwo ważnych sentencji i życiowych cytatów. Polecam kochani z całego serca.

Informacje dodatkowe o Pralnia serc Marigold:

Wydawnictwo: Illuminatio