Okładka książki - PRASKA LORETA. Przewodnik po sanktuarium

PRASKA LORETA. Przewodnik po sanktuarium

W czeskiej Pradze znajdziemy wiele ciekawych miejsc wartych odwiedzenia. Byłam w tym mieście kilka razy, ale myślę, że nie zobaczyłam pewnie nawet połowy tego, co by było warte polecenia. Jednak kaplicę loretańską miałam okazję zwiedzić dwa razy. I choć byłam tam kilka lat temu, to właśnie otrzymałam od przyjaciółki przewodnik po praskiej Lorecie.
"PRASKA LORETA. Przewodnik po sanktuarium" to krótka opowieść o tym bardzo ciekawym miejscu.
Kaplice loretańskie były budowane na wzór Domku Świętego w Loreto i były szczególnie popularne w katolickich krajach w okresie baroku. W Czechach znajduje się ich aż około sześćdziesięciu. Lecz właśnie ta Loreta w Pradze należy do najsłynniejszych.

"Domek Loretański - Santa Casa - to budynek stojący pierwotnie w palestyńskim Nazarecie."
"Bez względu na to, w jaki sposób Santa Casa przedostała się do Europy oraz na liczbę legendarnych przystanków, które miały ponoć miejsce w trakcie podróży, jest rzeczą udowodniona, iz była ona relikwią czczoną już w średniowieczu. Dzieje domku zainspirowały wielu autorów."
Loreta jest nie tylko cennym zabytkiem architektury, lecz także słynnym praskim miejscem pielgrzymkowym, niemal równie popularnym jak kościół Panny Marii Zwycięskiej, w którym znajduje się figurka Praskiego Dzieciątka Jezus.
Założycielką i pierwszą patronką praskiej Lorety była czeska szlachcianka Benigna Kateřina z Lobkovic. Duchową opiekę nad kaplicą powierzyła kapucynom, którzy w pobliżu zbudowali klasztor. Obiekt stanowi ważne miejsce kultu religijnego oraz jeden z charakterystycznych punktów architektonicznych tej części Pragi.
Centralnym elementem jest kopia Domku Marii (Santa Casa), otoczona krużgankami i kaplicami. Znanym elementem Lorety jest również carillon – zespół dzwonów, który regularnie rozbrzmiewa nad miastem.
Praska Loreta jest miejscem bardzo ciekawym,nie tylko ze względu na Santa Casa, ale również na dzwonko-grę zamontowaną na wieży fasady zespołu klasztornego oraz unikalną monstrancję z 6222 diamentami na swojej powierzchni. Monstrancja ta, nazywana Praskim Słoneczkiem, jest jednym ze skarbów tutejszego skarbca.

Warto podczas wycieczki do Pragi odwiedzić ten dość popularny zabytek, a z takim przewodnikiem w ręku, zwiedzanie będzie o wiele ciekawsze i łatwiejsze.

Informacje dodatkowe o PRASKA LORETA. Przewodnik po sanktuarium:

Kup książkę PRASKA LORETA. Przewodnik po sanktuarium

Smoothies na zimę
praca ziorowa 0
Okładka ksiązki - Smoothies na zimę

Smoothies - wspaniale sprawdzą się również, gdy za oknem śnieg, mróz albo chlapa. Zdrowe i sycące. Na zimową chandrę albo przeziębienie. Pełne dobroczynnych...

Ciechocinek
praca ziorowa 0
Okładka ksiązki - Ciechocinek

Nazywane "Perłą Kujaw" uzdrowisko Ciechocinek położone jest w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie aleksandrowskim, na Nizinie Toruńskiej. Liczy...