"Ojciec kładzie dłoń na pokrywie zardzewiałej skrzyni i unosi jej wieko.
- To jest Twoje dziedzictwo."
Scena, w której padają te słowa, należy do jednej z najbardziej wzruszających w "Pretendentce" Alexandry B. Swan. Wnosi ona do książki zupełnie nowe spojrzenie na pewne, decydujące dla głównej bohaterki kwestie, jednak najbardziej przykuła ona moją uwagę dzięki nagromadzonemu w niej ładunkowi emocjonalnemu. Tak naprawdę, w książce tej nie znajdujemy zbyt wielu emocji i wzruszeń, autorka skupia się raczej na akcji, która bardzo szybko postępuje. Duże znaczenie ma tu też wątek konspiracji, sprawiający że czytelnik nieomal drży w obawie przed odkryciem niewygodnej dla bohaterów tajemnicy. Właśnie dlatego finałowa scena wywarła na mnie tak duże wrażenie.
"Pretendentka" to pierwszy tom debiutanckiego cyklu autorki, w którym wkraczamy do świata fantasy. Przyznam, że bardzo podobał mi się charakter tego miejsca i zastosowane przez pisarkę pomysły. Szczerze, to nie spotkałam się wcześniej z takim podziałem w świecie literackim, gdzie funkcjonujące w jego obrębie społeczności wyróżniałyby się kolorem stroju. W dalszej części autorka sięga po znane nam już motywy: czytamy o różnicach materialnych dzielących poszczególne grupy. Niestety, w każdym świecie mamy do czynienia z biednymi i bogatymi, jednak w "Pretendentce" zostało to unaocznione w szczególny sposób.
Główną bohaterką powieści jest Alineora, która, z niewiadomych przyczyn, w czasie przydziału zostaje przyszeregowana do innej niż dotychczas grupy. Wydarzenie to jest dla niej olbrzymim zaskoczeniem, jednak z biegiem czasu wychodzi na jaw, że to nie jedyna niespodzianka, jaka na nią czeka. Okazuje się, że dotychczasowe życie bohaterki osnute jest na głęboko zakorzenionym kłamstwie. Od tej pory rozpoczyna się nierówna walka z czasem, a dotychczasowe życie kobiety odchodzi w niepamięć.
Jak będę wyglądały dalsze losy bohaterki?
Z pewnością nie będzie jej łatwo, zwłaszcza, że na drodze stanie mężczyzna, do którego serce mocniej zabije. Nie byłoby w tym nic szczególnego, gdyby nie fakt, że bohaterowie stoją po dwóch różnych stronach barykady. Choć wątek romansowy został tu zaledwie zarysowany, to już daje nam on zapowiedź dalszych, rozgrywających się w kolejnej części wydarzeń. I znowu finał okazuje się tu przełomowym momentem, sprawia że czytelnik zastanawia się nad tym, jak dalej potoczą się losy zakochanych.
Czy dane im będzie złączyć swoje ścieżki?
"Pretendentka" to interesująca lektura, która pobudza naszą wyobraźnię i sprawia, że mamy ochotę poznać dalsze losy książkowych bohaterów. Na szczęście premiera drugiej części już wkrótce.
Moja ocena 8/10.
Wydawnictwo: Novae Res