„Pretendentka” to zaskakująco dobry debiut polskiej autorki, do przeczytania którego zabierałam się chwilę, trochę się go obawiając. Głównie z powodu porównywania tej powieści do "Rywalek" i "Igrzysk śmierci". Obie pozycje kocham, ale nie chciałam czytać kalki. Okazało się jednak, że ten debiut kalką w żadnym wypadku nie jest.
Akcja powieści toczy się w świecie, w którym status społeczny jednostki jest determinowany przez system kolorów. Każda barwa oznacza przynależność do konkretnej grupy, od najniższych brązowych, skazanych na życie w ubóstwie i ciężką pracę fizyczną, po złotych, którzy stanowią elitę społeczną i sprawują władzę nad królestwem. Wychowana w brązowej warstwie Alineora od dziecka zna jedynie walkę o przetrwanie. Głód, przemoc i codzienna brutalność to jej rzeczywistość. Gdy dziewczyna kończy dziewiętnaście lat, nadchodzi moment, w którym musi poddać się ceremonii przydziału, rytuałowi decydującemu o dalszym życiu każdego obywatela. Dla Ali to szansa na zmianę losu, ale nawet w najśmielszych snach nie spodziewa się, że zostanie wybrana do elitarnej złotej warstwy. W jednej chwili jej życie wywraca się do góry nogami.
Trafiając na królewski dwór, Alineora szybko przekonuje się, że nic nie dzieje się przypadkiem. Jej niespodziewany awans społeczny budzi wiele pytań, dlaczego to właśnie ona została wybrana? Jakie konsekwencje pociągnie za sobą ten przydział? I czy naprawdę jest to dar, czy raczej śmiertelna pułapka? W nowej rzeczywistości Ali musi odnaleźć się w świecie pełnym intryg, manipulacji i ukrytych celów. Pałacowa rzeczywistość kontrastuje z tym, co dziewczyna znała do tej pory. Bogactwo, wytworne stroje i etykieta to zupełnie obcy jej świat. Zyskuje nowych sojuszników, ale i wrogów, a każdy jej krok jest obserwowany i analizowany. Władza to nie tylko przywilej, ale przede wszystkim nieustanna gra, w której przetrwają tylko najsilniejsi. Im szybciej Ali to zrozumie, tym lepiej dla niej. W tle rozgrywają się konflikty polityczne, przymierza i tajemnice, które mają kluczowe
znaczenie dla przyszłości całego królestwa.
Świat przedstawiony jest starannie wykreowany, pełen kontrastów, od biednych dzielnic, w których codzienność to walka o przetrwanie, po królewskie pałace, gdzie rządzą zasady etykiety i dyplomacji. Każdy element świata jest szczegółowo opisany, co pozwala w pełni zanurzyć się w tej rzeczywistości. Pierwsza połowa powieści skupia się na wprowadzeniu bohaterki do nowego świata i stopniowym odkrywaniu zasad rządzących królestwem. Wydarzenia rozwijają się dynamicznie, a kolejne sekrety i zwroty akcji sprawiają, że trudno oderwać się od lektury. Druga połowa nieco zwalnia tempo, a niektóre wątki wydają się potraktowane bardziej pobieżnie. Powieść porusza również ważne tematy społeczne. System kolorów, który definiuje ludzi od momentu narodzin, stanowi metaforę rzeczywistych podziałów społecznych. Autorka pokazuje, jak arbitralne zasady mogą wpływać na życie jednostki i jak trudne jest przełamywanie ograniczeń narzuconych przez system. W powieści pojawia się również wątek walki o własną tożsamość i pytanie o to, czy człowiek jest w stanie zmienić swoje przeznaczenie.
Bohaterowie są wyraziści, różnorodni i pełni emocji. Alineora to postać silna, lecz zagubiona w nowej rzeczywistości, pełna determinacji, ale również wątpliwości. Z jednej strony mierzy się z nową rolą, z drugiej nie chce całkowicie odciąć się od swojej przeszłości. Postacie drugoplanowe, w tym członkowie rodziny królewskiej, to barwna galeria charakterów, z których każdy ma swoje motywy i ukryte intencje. Książę Lukas, który odgrywa kluczową rolę w życiu Alineory, nie jest jednoznaczną postacią, balansuje między powinnościami wynikającymi z jego pozycji a własnymi pragnieniami. Przyjaciel głównej bohaterki, Dex, szybko zaskarbia sobie sympatię swoją lojalnością i humorem, natomiast Thomas, kuzyn księcia, to postać niejednoznaczna, po której nie wiadomo, czego się spodziewać. Relacje między bohaterami są dynamiczne i pełne napięcia. Każda interakcja jest istotna i wpływa na dalszy rozwój wydarzeń.
„Pretendentka” to wciągająca opowieść o przetrwaniu, władzy i poszukiwaniu własnej drogi., a także o walce z systemem, intrygach dworskich i o awansie społecznym, który niesie za sobą mnóstwo niebezpieczeństw. To książka pełna emocji, tajemnic i dynamicznej akcji, która pozostawia czytającego z wieloma pytaniami, z niecierpliwością oczekującego na dalszy ciąg tej opowieści. Fajne to było i polecam 💓
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2024-09-27