Okładka książki - Prymas Wyszyński. Wiara, nadzieja, miłość

Prymas Wyszyński. Wiara, nadzieja, miłość

Stefana Wyszyńskiego bój o wolną i demokratyczną Polskę.

Pewnie niektórzy z Was znają wcześniejszą, monumentalną publikację tej autorki. Dziś otrzymujemy jej nieco inną wersję, która poszerza pewne wątki.

Podczas lektury trudno nie zadać sobie istotnego pytania: ''co współcześni, niektórzy biskupi uczynili z Jego testamentem?". Wyszyński widział nadzieję w Sierpniu '80 i Lechu Wałęsie. Przez pewne kręgi nazywany ''czerwonym kardynałem''. Znienawidzony przez władzę, uosabiał wszystko to, z czym walczyli: prawość, uczciwość,  wierność ideałom.W 1953 roku zapomnieli o nim wszyscy, także ci, którzy  solennie zapewniali o swojej lojalności. Raczej samotnik, idealista, nierozumiany przez wielu ludzi.

Stefan Wyszyński był postacią dużego formatu, tak wspominał go Bohdan Cywiński:Był kimś dużo mądrzejszym od innych, kto widział drogę w labiryncie.

Atutem opracowania są: zwięzły styl i język. Badaczka przywołuje nieznane dotąd świadectwa uzdrowień, np. ks. Edmunda Boniewicza.

Całe nasze życie tyle jest warte, ile jest w nim miłości''.

Poznajemy skromnego, powściągliwego, przychylnego ludziom, jednego z najwytniejszych Polaków XX wieku. Człowieka, który odegrał ogromną rolę w najnowszej historii Polski, naznaczonej pietnej wojny i komunizmu. Kardynał Stefan Wyszyński sam siebie nazywał ''człowiekiem bezprawnym". Stwierdzenie to stanowiło odniesienie do trzyletniego internowania duchownego w różnych miejscach.

Ewa K. Czaczkowska jest doktorem nauk humanistycznych w zakresie historii. Jej zainteresowania badawcze oscylują wokół Kościoła katolickiego. Autorka przypomniała nam o zasługach tego pasterza, dowodzi: Bilans Kościoła, który w 1981 roku zostawił kardynał Wyszyński, był dodatni. Pozostawiał pełne kościoły i seminaria duchowne, uporządkowane struktury kościelne za Ziemiach Zachodnich, wysoki społecznie autorytet Kościoła oraz prymasostwa.

Warto przeczytać

Kup książkę Prymas Wyszyński. Wiara, nadzieja, miłość

Cuda świętej Faustyny
Ewa K. Czaczkowska0
Okładka ksiązki - Cuda świętej Faustyny

Poruszające historie ludzi, których ocaliło Boże Miłosierdzie „Cuda świętej Faustyny” to 12 reportaży o ludziach, których ocaliło Boże Miłosierdzie...

Siostra Faustyna. Biografia świętej
Ewa K. Czaczkowska0
Okładka ksiązki - Siostra Faustyna. Biografia świętej

Oskarżano ją o histerię i fantazjowanie. Długo nikt nie wierzył, że ta prosta, niewykształcona dziewczyna została wybrana przez Jezusa na sekretarkę Bożego...

Opad
Opad