"Przebudzenie Olivii" zaciekawiło mnie od pierwszego momentu. Wiedziałam, że muszę mieć tę książkę, gdy tylko spojrzałam na okładkę. Spodziewałam się gorącego romansu, i taki był, ale do tego otrzymałam elementy kryminału, który podążał za główną bohaterką gdziekolwiek nie poszła, za każdym jej słowem, cokolwiek nie pomyślała. Jestem pozytywnie zaskoczona, że dostałam coś tak dobrego i ciekawego.
Książka zawiera wiele motywów. Olivia jest biegaczką i tego sportu nie brakuje. Wręcz przeciwnie, akcja właśnie na tym się opiera. Skąd się wzięło bieganie? Na to pytanie z kolei odpowiadają makabryczne koszmary, które nie pozwalają dziewczynie odsapnąć. Dawniej przydarzyło jej się coś, co spróbowała wyprzeć z pamięci, jednak każda kolejna noc przybliża ją do poznania szczegółów.
Wiem, co myślicie - koszmary, które znikają, gdy bohater się zakocha - schemat, który pojawia się w co drugiej książce. Tutaj to wcale nie wygląda tak bajkowo i jest istotną częścią książki, która wpływa na wszystko.
Muszę przyznać, że uwielbiam bohaterów drugoplanowych, którzy są barwni i nieszablonowi. Szczególnie brata Willa, Brendana, czy jego mamę, która wnosiła do książki ciepłą, rodzinną atmosferę. To jeden z jej licznych atutów. Wątek miłosny rozwija się powoli i nie na siłę, dzięki czemu jest jeszcze bardziej autentyczny. Mimo wszystko, chemii pomiędzy bohaterami nie brakuje, a to wprowadza w nastrój oczekiwania na nieuniknione. Poza tym klimat niepokoju, o którym wspominałam. Pisząc "makabra", dokładnie to miałam na myśli. Bohaterka bowiem skrywa sekrety, których sama jeszcze nie zna, a które mogą ją zniszczyć.
Podsumowując, jeśli macie ochotę na zakazany romans, pisany prostym językiem, z mnóstwem tajemnic i bohaterami o silnych charakterach, które się równoważą, to sięgnijcie po "Przebudzenie Olivii". Jest to rozbudzająca historia z wątkiem, który nie irytuje ciągłymi kłótniami, tylko stwarza napięcie. Z czystym sumieniem mogę ją Wam polecić, szczególnie teraz na jesienne wieczory, i zadeklarować, że jeśli jeszcze kiedyś będzie mi dane przeczytać coś, co wyjdzie spod pióra tej pisarki, to na pewno to zrobię.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2017-10-13
Tytuł oryginału: Waking Olivia
Sandra Siwak
Wracała, by odzyskać przeszłość. Znalazła przyszłość, której się nie spodziewała. Kate po dłuższej nieobecności, podczas której zmagała się z uzależnieniem...