Okładka książki - Przygody Wąsatego Tabasko na planecie Tibidaby

Przygody Wąsatego Tabasko na planecie Tibidaby

🥢🥢🥢 🥢 Recenzja 🥢🥢🥢🥢

Marta Weronika Bedełek " Przygody wąsatego tabasco na planecie Tibidaby "

@martabedelek

Wydawnictwo: Lava

@lavapolska

🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢

Są takie książki dla dzieci, które czyta się z uśmiechem od pierwszej strony. Takie, przy których dziecko co chwilę pyta „a co będzie dalej?”, a dorosły łapie się na tym, że sam jest ciekawy kolejnych wydarzeń. I właśnie do tej kategorii zdecydowanie należy ta historia.

Poznajemy Wąsatego Tabaskę bohatera, który z grzecznością ma niewiele wspólnego. To sprytny rozrabiaka, mistrz wymykania się z kłopotów i postać, która potrafi nieźle namieszać. Jego przygody są nieprzewidywalne, pełne humoru i zaskakujących sytuacji, które bawią niezależnie od wieku czytelnika.

Cała akcja przenosi nas na planetę Tibidaby miejsce barwne, trochę szalone i idealne dla dziecięcej wyobraźni. Tu wszystko może się wydarzyć, a granice wyznacza jedynie fantazja. Ten świat jest przerysowany, momentami absurdalny, ale właśnie w tym tkwi jego urok.

🎐 Co znajdziemy w książce:

🔹 rymowaną, lekką opowieść, która wpada w ucho

🔹 bohatera, którego nie da się nie polubić mimo jego wybryków

🔹 dynamiczną akcję i dużo humoru sytuacyjnego

🔹 niezwykłe, fikcyjne miejsce akcji pobudzające wyobraźnię

🔹 sprytnie ukryte wartości i morały podane bez moralizowania

🔹 prosty język idealny dla młodszych czytelników

🔹 historię świetną zarówno do czytania razem, jak i samodzielnie

Ogromnym atutem tej książki są rymy. Brzmią naturalnie, swobodnie i nadają całej historii wyjątkowego rytmu. Czytając na głos, ma się wrażenie, jakby opowieść sama płynęła, niemal jak wesoła piosenka.

Bardzo podoba mi się sposób, w jaki autorka kreuje postać głównego bohatera. Wąsaty Tabasko nie jest wzorem do naśladowania, popełnia błędy, wpada w tarapaty i kombinuje, ale dzięki temu wydaje się prawdziwy i bliski dziecku. Jego przygody nie tylko śmieszą, ale też pokazują konsekwencje różnych decyzji.

Styl autorki jest lekki, pomysłowy i pełen energii. Widać tu ogromną swobodę w operowaniu słowem, zabawę językiem i radość z opowiadania historii. W tekście czuć humor, figlarność i ciepło, które udzielają się czytelnikowi.

Postaci drugoplanowe, zwłaszcza policjantka próbująca nad nim zapanować, wnoszą do historii dodatkową dawkę komizmu i sprawiają, że akcja nabiera jeszcze większego tempa.

To książka, która świetnie sprawdzi się podczas wspólnego czytania przed snem, ale również jako jedna z pierwszych samodzielnych lektur dziecka. Taka, do której chce się wracać.

Podsumowując to pełna wyobraźni, humoru i lekko podanych wartości opowieść, która zostawia po sobie uśmiech i bardzo przyjemne wrażenie.

Informacje dodatkowe o Przygody Wąsatego Tabasko na planecie Tibidaby:

Wydawnictwo: b.d