Okładka książki - Psychologia wojny. Strach i odwaga na polu walki patronujemy

Psychologia wojny. Strach i odwaga na polu walki

Mocnym punktem książki są przedstawione historie żołnierzy, którzy brali udział w różnych wojnach na przestrzeni wielu lat, którzy opowiadali o swoich przeżyciach, o czym myśleli i co robili przed, w czasie i po walce.
To książka o tym, co dzieje się w psychice żołnierzy rzuconych na pole walki, którzy wiedzą, że mają zabijać i jednocześnie, że mogą być zabici. Człowiek jest tak skonstruowany, że jego wola przeżycia jest ogromna, ale czy odnosi się to do tak ekstremalnych warunków jakim jest front?
Autor pokazuje, że w tak trudnych i nieprzewidywalnych okolicznościach człowiek nie jest maszyną, mimo szkoleń, nigdy nie wiemy jak się zachowa czy będzie walczył, padnie, a może ucieknie.
Ta książka uświadamia co wojna jest w stanie zrobić z ludzkim umysłem, włożono ogromny wysiłek, aby wygłuszyć u żołnierzy strach przed zabiciem wroga i tez przed własną śmiercią.
Książkę "Psychologia wojny" polecam dla wszystkich którzy chcą bliżej poznać wpływ wojny na ludzkie umysł i zachowanie.

Informacje dodatkowe o Psychologia wojny. Strach i odwaga na polu walki:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2014-09-25
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-7773-185-7
Dodał/a opinię: pesciorka

Zobacz opinie o książce Psychologia wojny. Strach i odwaga na polu walki

Kup książkę Psychologia wojny. Strach i odwaga na polu walki

Armie w znacznym stopniu ignorowały wstydliwe fakty związane z awersją do zabijania, jednak niektórzy moralnie zorientowani analitycy żywo zainteresowali się tym problemem, czasami jednak źle odczytując podstawowe i w wyniku tego rozdmuchując nadmierne skutki tej niechęci.

Ludzie interpretują ekscytację na różne sposoby - jednego dnia coś może być podniecające, a innego już przerażające. Strach rzadko kiedy ma związek z rzeczywistym zagrożeniem.

Więcej cytatów z tej książki