Stalking według definicji jest uporczywym nękaniem drugiej osoby. Ofiara stalkera traci poczucie kontroli nad własnym życiem, czuje się ciągle obserwowana, żyje w stałym poczuciu zagrożenia. Motywacje stalkerów są bardzo różne, a jeśli jesteście ciekawi, czym kierował się Iwo Rak sięgnijcie po "Rak. Teraz gramy po mojemu" Grzegorza Filarowskiego i Nadii Szagdaj.
Iwo Rak to człowiek, który niczym się nie przejmuje i uważa, że wszystko mu się należy. Jego sposobem na życie są oszustwa i okradanie kobiet oraz wykorzystywanie każdego, kto jest według niego przydatny. Mami kobiety prawiąc komplementy i zawsze służąc pomocą, ale do czasu. Później nie jest już taki przyjemny i zmienia się w agresora. Na jedną ze swoich ofiar upatrzył sobie Monikę Grzegorczyk. Szybko dowiaduje się, że w jej małżeństwie z Filipem nie dzieje się za dobrze. Postanawia to wykorzystać, by samemu zbliżyć się do niej. By to osiągnąć ucieka się do różnych sztuczek i manipulacji stając się stalkerem Filipa. Grzegorczyk, który jest wielkim fanem Batmana budzi w nim wyjątkową niechęć. Do czego jest w stanie posunąć się Iwo Rak by osiągnąć swój cel? Czy można go powstrzymać przed łamaniem psychiki i niszczeniem życia innym?
Głównymi bohaterami powieści są Iwo Rak oraz Filip Grzegorczyk. Iwo to oszust i kanciarz, który żyje cudzym kosztem. Oszukuje, okrada i zastrasza. To postać, która wywołuje w czytelniku tylko negatywne uczucia, a na jego czyny trudno znaleźć usprawiedliwienie. Iwo to człowiek, którego chyba nikt by nie chciał spotkać na swojej drodze. Te uczucia naszej niechęci potęgowane jest tym, że Iwo ma swój pierwowzór w realnym świecie. Filip jest biznesmenem, który w natłoku pracy trochę pogubił się w swoim życiu rodzinnym i nie bardzo wie jak ma je teraz ułożyć na nowo. Filip to bohater, który wywołuje w nas wiele emocji przez to, że możemy w nim znaleźć odzwierciedlenie przeżyć i uczuć autora Grzegorza Filarowskiego.
"Rak. Teraz gramy po mojemu" to trzecia część serii RAK, jednak wydarzenia w niej opisane cofają nas do tego co zdarzyło się na kilka lat przed akcją z pierwszego tomu, więc śmiało możemy zacząć swoją przygodę z tą serią właśnie od tej części. Z tej książki dowiadujemy się głównie w jaki sposób przecięły się drogi Raka i Grzegorczyka. Nie zaskoczy nas ona niespodziewanymi zwrotami akcji czy wstrząsającymi opisami, choć nie jest ich całkowicie pozbawiona. To powieść, która poruszy do głębi nasze emocje. Jest to najbardziej osobista powieść z tej serii i myślę, że wiele emocji kosztowało autora jej napisanie. Nie każdy jest w stanie przyznać się do porażki i na chłodno ocenić, że też w części ponosi się za nią winę, a rozpad małżeństwa i zdrada jest taką osobistą porażką. Powieść tak jak i pozostałe z serii czyta się jednym tchem. Historia Iwo i Filipa sprawia, że w niejednym momencie po naszym ciele przebiega dreszcz przerażenia, a nasz umysł krzyczy, że to przecież niemożliwe, że takie osoby jak Rak są bezkarne. Powieść wywołuje w nas cały wachlarz emocji i na bardzo długo zostaje w pamięci.
Grzegorz Filarowski i Nadia Szagdaj opowiadając historię Raka wytknęli nieudolność naszego systemu sprawiedliwości. Pokazali, że człowiek, który zrobił coś złego, bo oszukiwał, okradał, zastraszał i bił, a nie poniósł za to kary staje się co raz bardziej zuchwały, pewny siebie i posuwa się do co raz gorszych rzeczy czując się bezkarny. Gdyby system działał inaczej ofiar Raka mogłoby być mniej. Ta historia pokazuje również jak niską samoocenę musi mieć ktoś, kto prześladuje, poniża i niszczy pewność siebie drugiej osoby często tylko po to by samemu się dowartościować.
"Rak. Teraz gramy po mojemu" to powieść, która porusza nasze emocje do głębi, tym bardziej, że mamy świadomość, że Iwo Rak jest wzorowany na prawdziwej osobie. To pozycja, którą powinien przeczytać każdy, choćby po to by się móc ustrzec przed taką osobą jak Rak lub by przestrzec najbliższych, bo każdy może zostać ofiarą stalkera czy oszusta.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-27