„Rak. Teraz gramy po mojemu” Nadii Szagdaj i Grzegorza Filarowskiego to thriller psychologiczny, który od pierwszych stron chwyta za gardło i nie puszcza aż do finału. Autorzy prowadzą nas w mroczny świat przemocy, manipulacji i konsekwencji dawnych decyzji, a ich narracja jest tak intensywna, że chwilami trudno złapać oddech.
Fabuła koncentruje się na postaci Raka — człowieka, który przywykł rządzić, kontrolować i narzucać swoje zasady. Tym razem to on rozdaje karty, a każdy, kto pojawia się na jego drodze — dzieci, kobiety, ofiary, współpracownicy — staje się pionkiem w niebezpiecznej grze. Przeszłość wraca z impetem, a atmosfera gęstnieje z rozdziału na rozdział, tworząc historię pełną napięcia, niewypowiedzianego strachu i ciągłego poczucia zagrożenia.
Bohaterowie są złożeni, niejednoznaczni i brutalnie realistyczni. Ich emocje — strach, gniew, bezsilność, ale także pragnienie wolności — udzielają się czytelnikowi i sprawiają, że trudno przejść obojętnie obok tego, co przeżywają. To właśnie te emocje budują największą siłę powieści. Podczas lektury towarzyszy nam narastające napięcie, a chwilami też przerażenie, bo książka zbliża się niepokojąco do tego, co może wydarzać się tuż obok nas.
Styl Szagdaj i Filarowskiego jest ostry, wyrazisty, bezkompromisowy. Autorzy nie pudrują rzeczywistości — pokazują ją w pełnej brutalności, ale równocześnie dbają o psychologiczną głębię. To thriller, który wciąga nie tylko akcją, ale przede wszystkim analizą ludzkich mechanizmów i toksycznych relacji.
To książka dla czytelników, którzy cenią mroczne, gęste narracje, nie boją się trudnych tematów i szukają thrillerów, które zostają w głowie długo po przewróceniu ostatniej strony. Dla fanów intensywnych emocji, mocnych wrażeń i historii, które poruszają tak, że aż trudno wrócić do codzienności.
„Rak. Teraz gramy po mojemu” to opowieść, która gryzie, drapie i nie pozwala o sobie zapomnieć. To doskonale poprowadzony thriller psychologiczny, odważny, boleśnie aktualny i dopracowany emocjonalnie. Jeśli szukasz książki, która naprawdę robi wrażenie — zdecydowanie warto po niego sięgnąć.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-27