Okładka książki - Ratunku! Wymyśliłam męża

Ratunku! Wymyśliłam męża

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, co zmienilibyście w swoim życiu, aby mogło być idealne?

Flora jest przykładną żoną, która u boku swojego małżonka czuje się szczęśliwa. Jednak jego nawyki i skąpy charakter, uniemożliwiają jej spełnienie się do końca. Oszczędności na każdym kroku mogłaby jeszcze przemilczeć, gdyby nie fakt, że ich dom rozpada się na kawałki, a jego remont jest niezbędny do tego, by mogli powrócić do rozmowy o potomstwie. Skromna natura kobiety, przekładająca się na jej wygląd, sprawia, że Flora zaczyna uciekać w wyimaginowany świat pisarski. Początkowo ukrywa ten fakt przed Bartkiem, chodząc na kurs dla początkujących pisarzy, jednak poznaje tam grupkę przyjaciół, z którymi chcą wspierać się również po zakończeniu kursu. Każdy z nich stawia przed sobą ambitny plan, który zakłada, że mają stworzyć jakieś wielkie dzieła. Skoro życie Florki nie jest idealne, to dlaczego nie mogłaby napisać powieści, w której wymyśliłaby sobie perfekcyjnego męża?Jedna książka.
Dwie historie.
Trzy zagubione dusze, które nie potrafiąc na głos powiedzieć o swoich uczuciach, motają się w sieci samotności.

Czy uda się im wyjawić swoje sekrety? Jakie konsekwencje poniesie Florka, kiedy stworzy powieściowego męża idealnego?

Sięgając po tą książkę, nie spodziewałam się, że w pakiecie dostane dwie bardzo ciekawe historie. Oprócz perypetii głównej bohaterki, będziemy mogli również wejść do świata jej książki i przyglądać się rozwojowi małżeństwa idealnego. Tyle że napisanie jej w złą godzinę spowodowało, że jej życie zaczęło obracać się w całkiem inną stronę. Czy to możliwe, aby wydarzenia z jej powieści mogły zacząć się spełniać w rzeczywistości?
Książka Katarzyny Kowalewskiej jest nie tylko lekką historią, która będzie potrafiła nas rozbawić do łez. Jest również przestrogą dla tych, którzy tracąc wiarę w siebie, zatracają się we własnym świecie i nie potrafią na głos mówić o swoich potrzebach.
Gdyby główni bohaterowie spędzili chwilę na szczerej rozmowie, mogliby uniknąć wielu nieporozumień. Jednak czy w realnym świecie też jesteśmy tak skorzy do rozmów z partnerem? Czy nie liczymy na to, że druga połówka sama domyśli się czego chcemy i spełni nasze marzenia? Choć to naiwne, to tak właśnie jest. Uciekamy, zamiast wprost wyrazić swoje potrzeby.

Postać Bartka została wykreowana w bardzo ciekawy sposób. Był mężczyzną praktycznym do granic możliwości, który kochał swoją żonę do granic. Choć ich małżeństwo miało już kilkuletni staż, to niektóre tematy wciąż pozostały tabu. Widząc jak bardzo zależy Florze na karierze pisarskiej, przymykał oko na spędy, które organizowała w ich małym domku, który odziedziczył po zmarłych rodzicach.

Flora, mając bardzo niską samoocenę, zatraciła się nieco w duchowej sferze swojej osobowości. Ale od niczego są przyjaciele? Muszę przyznać, że byłam bardzo wzruszona, kiedy dziewczyny zajęły się nią i sprawiły że zaczęła odzyskiwać wiarę w siebie. Mam nadzieję, że zastosuje się do ich rad na dłużej i chociaż od czasu do czasu, przeistoczy się w pięknego łabędzia.

Podsumowując, książkę zaliczam do bardzo udanych. Pióro autorki sprawia, że nie sposób się w nim zakochać, a plastyczna wyobraźnia podkręca fabułę, dając nam wiele ciekawych zwrotów akcji. Zadziorny charakter Flory odznacza się na tle Bartka, stanowiąc jego całkowite przeciwieństwo, a bohaterowie drugoplanowi jedynie dopełniają dzieło, wprowadzając do niego wiele barw. I ta okładka, która jest po prostu idealnym odwzorowaniem treści. Polecam!

Informacje dodatkowe o Ratunku! Wymyśliłam męża:

Kup książkę Ratunku! Wymyśliłam męża

Pijany skryba
Katarzyna Kowalewska0
Okładka ksiązki - Pijany skryba

Maciej, Sylwek i Mario kontra bardzo źli ludzie. W kręgach, w jakich obraca się Maciek, znajomość sztuk Szekspira nie dodaje punktów do siły. Raczej bierze...

Podmiejski na koniec świata
Katarzyna Kowalewska0
Okładka ksiązki - Podmiejski na koniec świata

Pełna ciepła opowieść o zaczynaniu od nowa Alicja to mistrzyni rozwiązywania cudzych problemów. Pogodna, sympatyczna i nieco zakompleksiona nie...