Gdybym nie dowiedziała się, że to debiut, to w ogóle bym go za niego nie brała. Fabuła jest prawie świetnie przedstawiona. Mówię prawie, bo tylko jedna rzeczy mi tu wadziła. Kiedy zaczynał się nowy rozdział, to nie wiedziałam początkowo czego i kogo on dotyczył. Niby akcja działa się dalej, ale ja trochę gubiłam wątek, bo nieraz wydarzenia tyczyły się innej osoby, a ja tego nie zauważyłam i późniejsza historia mi się myliła. Ale po za tym, to naprawdę świetny kryminał. Autor poruszył tu wątek Boga i postępowania nagannego, stosowanego według wydarzeń z Biblii. Morderca z czystą przyjemnością odtwarzał najgorsze zbrodnie i pisarz bardzo dokładnie je opisywał. Zresztą już z początku książki zauważamy, że osoba z którą przyjdzie się zmierzyć wymiarom sprawiedliwości jest chora psychicznie. Ma obsesję na punkcie ludzkiego strachu, który go podnieca. Wiemy, że kogoś przetrzymuje i znęca się nad nim w każdy z możliwych sposobów. To ordynarny popapraniec, który nie patrzy na krzywdę cielesną i zawsze dostaje to co chce. Budził moje obrzydzenie i chyba zbyt mocno wyraziście go sobie wyobraziłam, bo nie mogłam niczego zjeść podczas czytania. Podczas odnalezienia zwłok policja robi co może by dopaść zwyrodnialca. Tylko czy tak łatwo jest wpaść na jego trop? Jak odnaleźć kogoś, komu się wydaje, że krzywdząc innych zbawia w ten sposób świat?
Książka będzie najbardziej odpowiednia dla osób, którzy lubią wulgarności. Było ich tu bardzo dużo, każdy chodził zdenerwowany, zestresowany, przeklinał, aż mnie samej skakało ciśnienie. Nawet jak czytaliśmy o miłości ojca do dziecka, to słowa, których używał były twarde i sztywne, niby słodkie, ale w sposób bardzo pokraczny. Gdy czytaliśmy o zwierzętach, to również niby w normalnym słowie, ale wulgarnym wyrazie, jakby w każdej najmniejszej postaci widział tylko ich najgorsze cechy. Jeśli zatem lubisz kryminał w delikatniejszym wydaniu, to czeka cię niespodzianka. Ogólnie ciekawy pomysł na fabułę, ale każdą postać sprowadził do ciemnych barw. Oczywiście czekam na kolejne książki autora z ciekawością:-)
Wydawnictwo: Initium
Data wydania: 2024-01-22