Za murami starego opactwa życie toczy się spokojnie wśród mysiej społeczności, aż do chwili, gdy na horyzoncie pojawiają się obcy. Przybycie jednookiego Cluny’ego, zwanego Biczem ze swoją zgrają szczurów zakłóca idylliczną atmosferę. Zagrożenie wisi w powietrzu, a mieszkańcy opactwa zdają sobie sprawę, że ich ukochane miejsce, Rudy Mur, jest w niebezpieczeństwie.
„Redwall. Bitwa o Rudy Mur” to wspaniała przygoda pełna niezwykłych bohaterów, niebezpieczeństwa i determinacji, która z powodzeniem wciągnie do swojego magicznego świata zarówno młodszych, jak i starszych czytelników. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest to książka dla dzieci, jednak kryje w sobie bogactwo narracji, wielowymiarowych postaci i uniwersalnych wartości, dlatego starszy czytelnik bez problemu odnajdzie się w tej opowieści. Po drugie, wydaje mi się, że ze względu na brutalność w niej obecną i niektóre sceny, może być dla dzieci trochę zbyt mocna.
Głównym punktem powieści jest nieustająca walka dobra ze złem, która rozwija się wokół Rudego Muru, miejsca pełnego historii, legend i heroicznych czynów. Jacques wspaniale tworzy świat pełen szczegółów, w którym zwierzęta posiadają ludzkie cechy, a ich przygody sprawiają, że czytelnik czuje się wciągnięty w sam środek wydarzeń. Główny bohater, młody mysz Maciej, niepozorny i niezdarny, marzy o byciu wojownikiem. Gdy Cluny atakuje Mchukwiat, odwaga i determinacja Macieja zostają wystawione na próbę. Wyraźny jest w powieści podział na dobro i zło, który uwidacznia się poprzez charakter każdej postaci, ich postępowanie i relacje z innymi. Równie wyraźny jest kontrast między szlachetną postawą mieszkańców opactwa, którzy potrafią współpracować i są chętni do pomocy, a bezwzględnym postępowaniem Cluny’ego i jego drużyny.
Jednym z najbardziej intrygujących aspektów tej książki jest bogactwo języka i charakterystyczne imiona nadawane postaciom. Niektóre gatunki zwierząt posługują się własnymi dialektami, a szczury noszą imiona budzące grozę jak Czachopysk, Karmaząb czy Mrokoszpon. Ta różnorodność dodaje głębi światu stworzonemu przez Jacquesa, sprawiając, że zarówno bohaterowie, jak i cała opowieść zapadają czytelnikowi w pamięć. Autor nie unika trudnych tematów czy mrocznych wątków, co nadaje powieści głębszy wymiar. Książka nie tylko oferuje czytelnikowi emocjonującą przygodę, ale też skłania do refleksji nad wartościami takimi jak odwaga, współpraca czy współczucie. Jest to opowieść o heroicznych czynach, solidarności i sile, jaką daje zjednoczenie się w obliczu zagrożenia.
„Redwall. Bitwa o Rudy Mur” to nie tylko opowieść o obronie opactwa, lecz także o wewnętrznej sile postaci, ich poświęceniu i determinacji, którym towarzyszy epicka narracja, wspaniałe opisy oraz niezwykłe zwierzęce postacie i genialny średniowieczny klimat. A to sprawia, że książka ma szansę zachwycić każdego, również dorosłych odbiorców. Serdecznie polecam!
Wydawnictwo: Nowa Baśń
Data wydania: 2023-04-24
Tytuł oryginału: Redwall
maitiri_books
Jam jest Szlakar Okrutnik! Jeśli uznam, że możecie żyć, pożyjecie. Jeśli stwierdzę, że nie przetrwacie, dopilnuję, byście umarli... W opactwie trwa...
Mieszkańcy Redwall przygotowują się do świętowania Lata Złotych Łąk. W oczekiwaniu na dni zabawy nikt nie spodziewa się, że Slagar Okrutny knuje plan,...