Okładka książki - Rita

Rita

Rita Włodarska ma zaledwie 17 lat niestety po wojnie została całkiem sama. Dziewczyna postanowiła wrócić do domu rodzinnego w małej wsi Popielewnem. Niestety dom już został osiedlony przez rodzinę Potockich, Henryka, Karolinę oraz ich syna Karola.

~

Rita troszkę u nich pomieszkuje ale nie czuje się swobodnie więc wyrusza w dalszą podróż. Przed śmiercią mama daje jej tajemniczy adres, w ten sposób młoda kobieta trafia do Jerzego z Gdańska. Z czasem kobieta lepiej poznaje "wujka" Jerzego i dzięki niemu dowiaduje się czegoś więcej o przeszłości swojej matki.

~

Z czasem dziewczyna chce odzyskać swój dom rodzinny mimo iż żal jej obecnych lokatorów. Lecz los nie jest dla niej dość przychylny i Karol po raz kolejny staje jej na drodze do osiągnięcia wymarzonego celu. Rodzące się uczucie między tym dwojgiem młodych ludzi niestety nie wpływa dobrze na ich dość napięta relację. Czy kobieta odzyska dom rodzinny? Czy Karol wyzna Ricie swoje uczucia?

~

Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością tej autorki i myślę z miłą chęcią sięgnę po kolejną książkę Pani Ewy. Historię osadzone na tle wojennym mają swój urok i klimat. Niestety niekoniecznie pozytywny bo ten powojenny obraz Gdańska nie jest piękny, i to niebezpieczeństwo czyhające za każdym rogiem.

~

Szkoda mi było tej dziewczyny, przeszła tyle smutnych chwil, została sama w niebezpiecznym i powojennym świecie. Bohaterka zasługuje na wielkie ukłony bo mimo tych wszystkich sytuacji życiowych nie poddała się, walczyła o to co najbardziej kocha. Czytając miałam ochotę po prostu pomóc tej zaginionej i samotnej Ricie, ale cieszę się, że kobieta na swojej ścieżce spotkała tyle wspaniałych i życzliwych osób.

~

Książkę czyta się lekko i przyjemnie a sama historia jest bardzo wciągająca. Czytelnik może nauczyć się pokory i walki o swoje dobro właśnie od tej młodej kobiety. Zakończenie odrobinę mnie zaskoczyło ale w pozytywny sposób. Pomimo, że cała ta książka wprost pęka od trudnych emocji, a sprawiedliwość jest wprost lekceważona to ta historia powinna dotrzeć do dużej liczby czytelników. A fani książek obyczajowych dodatkowo opatrzone tłem wojny i lekkie dusze romantyczne odnajdą się w tej historii na pewno.

Informacje dodatkowe o Rita:

Kup książkę Rita

Anita
Ewa Popławska0
Okładka ksiązki - Anita

Dla S. było to zlecenie jak każde inne – po prostu miał zabić następnego człowieka. Lubił swoją pracę. Dokonując kolejnych zbrodni, czuł się wyjątkowy...

Pod złą gwiazdą
Ewa Popławska0
Okładka ksiązki - Pod złą gwiazdą

Wzruszające dzieje rodziny Sobótków Łódzka rodzina Sobótków próbuje odnaleźć się w niespokojnych czasach zapaści...