Harriet Reed, pisarka, której najnowsza powieść stała się bestsellerem, właśnie się zaręczyła z ukochanym. Edward Holbeck jest dziedzicem potężnej fortuny. Zrezygnował jednak z prowadzenia rodzinnej firmy i założył własny biznes od zera.
Mężczyzna do tej pory trzymał ukochaną z dala od swojej ekscentrycznej rodziny, ale nadszedł czas, aby Ci się poznali.
Pierwsze spotkanie przebiega w serdecznej atmosferze. Po kolacji senior rodu wręcza kobiecie tajemniczą taśmę. Według Roberta, jest to pomysł na powieść kryminalną, ale gdy kobieta w końcu postanawia ją przesłuchać z każdą kolejną minutą nabiera przekonania, że jest to przyznanie się do morderstwa.
Czy Robert faktycznie popełnił wspomniane zbrodnie czy jest to czysta fikcja?
Bohaterka postanawia przeprowadzić własny research i dowiedzieć się czy osoby, których nazwiska padają w nagraniu istnieją naprawdę.
Muszę przyznać, że fabuła książki wciąga coraz bardziej z każdą przeczytaną stroną. Na pewno zastanawiacie się skąd taki tytuł książki. Uchylę rąbka tajemnicy 🤪
Rodzina Holbeck'ów poważnie podchodzi do rodzinnych tradycji, a zwłaszcza do gier, w których biorą udział nawet najmłodsi członkowie rodziny. Od razu dodam, że nie chodzi tu oczywiście o gry planszowe 🙂
Powiem tak: już po pierwszej grze brałabym nogi za pas😱! Trzeba przyznać, że Holbeck'owie potrafią się bawić 😬
Autorka umiejętnie stopniuje napięcie, a atmosfera gęstnieje z każdą kolejną przewróconą stroną.
W trakcie lektury do głowy wpadały mi różne pomysły i choć rozwiązania zagadki się domyślałam, nie umniejszyło to ani trochę przyjemności z czytania. Do ostatniej strony z zapartym tchem odkrywałam wraz z Harriet kolejne elementy układanki. Uwielbiam ten moment, gdy kolejne puzzle wskakują na swoje miejsce, a wszystkie elementy łączą się w spójną całość.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2023-07-26
Tytuł oryginału: The Family Game
zaczytanababka
Jedna decyzja może zmienić twoje życie na zawsze... Erin już to wie. Właśnie kogoś zabiła i teraz musi pozbyć się ciała. A jeszcze niedawno planowała...