Okładka książki - Rozczarowane

i dusze zagubione

wczoraj

to życia pamiętanie

i słowa bezpowrotne

Pierwsza przyjaźń jak kwiat. Rozkwita wschodami ciepłego słońca. Więdnie niepodlewana ufnością. Jest ostoją, słowem ukojenia. Zakrada się do młodzieńczego serca. Kruszy samotność. Łzy dzieli na pół. Radości. I cierpienie. Ramiona podaje, by się w nich skryć. Lecz czasem pęka. Czasem nie może więcej unieść. Ale trwa. Tak jak trwa życie. Jak Anguéliqe i Sarah. Choć jednej z nich zabrakło.

Nie można być i żyć. Gdy boli. Gdy ktoś dotyka wbrew. Gdy nie słucha nikt. Oczy zamyka na krzywdę. Gdy mamy już nie ma, a tata nie dostrzega. Gdy miłość obok idzie i dotknąć jej nie można. Nie można być. Ale można się skryć. Pośród łez siły szukać. Tej, która rośnie, gdy ludzie topnieją w bezdrożach niezrozumienia. Która niezłomnie przyciska się do serca. Bo to przyjaźń. „Bo to była ona. Bo to byłam ja”.

Dużo tutaj o młodości. O młodzieńczych marzeniach, nieukojeniach. Miłość pierwsza i przyjaźń. Krzywda i samotność. Cisza dorosłych na dziecięce cierpienie. Bezsilność. Uśmiechy rozdawane bezradnie. I dojrzewanie bez poczucia bezpieczeństwa. Poupychane gdzieś w duszy marzenia. I czułe spojrzenia. Ciemne dni. Nieczułe sny. I ta siła. Rozczarowane.

Pióro autorki znów mnie zachwyciło. Choć tym razem bardziej tutaj obyczajowo. Za to pojawia się kryminalny wątek, który tę historię pięknie otula tajemnicą. Serce zabolało, dusza wzięła stąd ból i bezradność. To moje emocje. Jest cudnie. Czytajcie.

Informacje dodatkowe o Rozczarowane:

Kup książkę Rozczarowane

Ostatnia zapałka
Marie Vareille0
Okładka ksiązki - Ostatnia zapałka

NOWA POWIEŚĆ BESTSELLEROWEJ FRANCUSKIEJ AUTORKI PONAD 100 TYSIĘCY SPRZEDANYCH EGZEMPLARZY Abigaëlle od ponad dwudziestu lat żyje w odosobnieniu...