Okładka książki - Rytuały miłosne i obyczaje Słowian

Rytuały miłosne i obyczaje Słowian

Czy życie naszych słowiańskich przodków całkowicie się różniło od naszego obecnego życia?

Autorka w swojej książce przekonuje, że wiele z tych zachowań zostało nam do tej pory.

Słowianie bardzo zwracali uwagę na swoje ciało. Dbali o nie, pielęgnowali je i kultywowali. Wierzyli, że ma to odzwierciedlenie w żyzności i obfitości ich plonów. Dlatego też wiele sfer z ich życia, w tym również intymnego było ściśle powiązane z różnymi rytuałami i obrzędami.

Kobieta odgrywała ogromną rolę w życiu Słowian. Była głową rodziny, dlatego też bardzo dbano o nią oraz o dzieci, które miała mieć w swoim łonie. Ogromną rolę w życiu kobiety odgrywała płodność. Możliwość rodzenia zdrowych dzieci pokazywała wartość i znaczenie danej kobiety. Wiąże się z tym to, że bezdzietna kobieta była niczym jałowe pole, była bezużyteczna.

Kornelia Kwajzer w swojej książce ukazuje Słowian jako ludzi otwartych w sferze seksualnej. Wejście w dorosłość wiązało się z różnymi rytuałami. Byli bardzo świadomi swojego ciała i zmian jakie w nim nastają. Można pomyśleć, że byli bardziej świadomi niż wiele młodych osób w obecnym czasie. Kościół wywarł w wielu rodzinach ogromny nacisk, przez co o wielu sprawach się nie mówi, bo są tematami tabu.

Książka dała mi inne światło na temat życia naszych przodków. Pokazała wiele ciekawostek z ich codziennego życia. Przeczytamy w niej nie raz intrygujące, a nawet szokujące momentami rytuały.

Książka jest ciekawa. Szybko się ją czyta. Jeśli interesujecie się słowiańską tematyką, to ta książka może wam się spodobać.

Polecam.

Informacje dodatkowe o Rytuały miłosne i obyczaje Słowian: