Okładka książki - Ryzykowne związki

Ryzykowne związki

Jestem niezwykle dumna, że książka znalazła się wśród moich patronatów. To prawdziwa petarda na rynku wydawniczym, gdyż autorka totalnie zaskakuje czytelnika niecodziennym zabiegiem 2 w 1.

Powieść zawiera w sobie historię, w której bohaterka jest dosyć popularną pisarką i tworzy kolejną historię, która toczy się jakby na równo z tą pierwszą. Ela pisze niechętnie, gdyż zmuszona jest do tego przez wydawnictwo, a w planach miała zupełnie coś innego. Tworzony romans mafijny rozdrapuje stare rany i przypomina o jej byłym narzeczonym, który okazał się przestępcą. Dlatego by zniechęcić wydawcę osadza fabułę w małym polskim miasteczku, gdzie białoruski mafiozo zakochuje się w córce polityka. Borys i Karina wydają się być idealną parą do czasu, aż konkurencyjna grupa przestępcza demaskuje go, przez co traci w oczach ukochanej.

Jak potoczą się dalsze losy fikcyjnej pary literackiej wykreowanej przez Pamelę Lang? Czy pisanie tej książki będzie dla niej trudne? Czy życie Eli zaczyna być podobne do tego, które wymyśl, a może to tylko jej zbyt wybujała wyobraźnia?

Muszę przyznać, że lektura wciągnęła mnie totalnie i nie mogłam się od niej oderwać. Pierwszoosobowa narracja i lekki styl powodują, że wręcz się płynie przez pochłaniany tekst. Podobało mi się, że obie historie można było poznać z perspektywy trzech postaci, które przeplatały się ze sobą tworząc idealną całość.

Nie przepadam za obszernymi opisami, a pani Małgosia z nich zrezygnowała. Jednak ta pozycja nic na tym nie straciła, gdyż zastąpiła je świetnymi dialogami, zaskakującymi zwrotami akcji, intrygami.

Nie można nudzić się z tą przyjemną i prostą w odbiorze lekturą. Wszystko jest tu nietypowe i tak inne od znanych mi do tej pory tytułów z mafią w tle, że przeżyłam niemały szok. Jednak było to dla mnie niezwykle ożywcze i zagwarantowało rewelacyjną rozrywkę oraz odprężenie.

Podsunęłam „Ryzykowne związki” córce i była również oczarowana historią. Obie czujemy lekki niedosyt, gdyż ta historia ma ogromny potencjał, a wiele wątków zostało jeszcze otwartych. Moim zdaniem pisarka śmiało powinna dopisać kontynuację, co ucieszyłoby wielu fanów. Polecam!

Informacje dodatkowe o Ryzykowne związki:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2022-04-28
Dodał/a opinię: Izabela Hebda

Zobacz opinie o książce Ryzykowne związki

Kup książkę Ryzykowne związki

Zemsta w cieniu kwarantanny
Małgorzata Kasprzyk0
Okładka ksiązki - Zemsta w cieniu kwarantanny

Jowita czuje się boleśnie dotknięta postępowaniem swego ukochanego, który oszukał ją i wykorzystał. Próbuje się na nim odegrać – niestety bezskutecznie...

Wszystko od nowa
Małgorzata Kasprzyk0
Okładka ksiązki - Wszystko od nowa

Rodzina to cały świat Marty Piaseckiej. Uwielbia niekończące się rozmowy z bratem Kacprem i ciotką Weroniką. Sprawy komplikują się, kiedy dziewczyna wyjeżdża...