Okładka książki - Rzeka. Żywioły Podkarpacia. Tom 1

Rzeka. Żywioły Podkarpacia. Tom 1

" [...] Z rzeki nic nie wyłowili?
- Nic.
"Do czasu. Z pewnością do czasu", pomyślał ponuro Czarnecki. "Co rzeka wzięła, w końcu musi oddać. Prędzej czy później". "
"Rzeka" otwiera nowy cykl kryminalny pod nazwą "Żywioły Podkarpacia" spod pióra Anny Kusiak. Tytułowa rzeka ma tutaj nie tylko fizyczną rolę, ale także ciągnie bohaterów na przysłowiowe dno.
Dobrosława Machniewicz to detektyw, której zlecenia zazwyczaj dotyczą zdrad mężów. Kiedy to mężczyzna zgłasza się, by poszukała jego zaginionej żony, Machniewicz jest zdumiona, ale także zaintrygowana nowym detektywistycznym wyzwaniem. Kobieta czuje, że bogaty zleceniodawca nie jest z nią do końca szczery, co powoduje, iż nie chce dokończyć tej sprawy. Próbuje odkryć, co działo się przed zaginięciem z żoną Grzędowicza, a to, do czego dotrze, zwiastuje tylko większe problemy.
Zacznę od tego, że ciężko było mi się przyzwyczaić do zdrobnienia imienia głównej bohaterki. "Dobrochna" w ogóle mi nie pasowało i przyznam szczerze, że trochę się z tym męczyłam. Ma to swoje plusy, bo wyszło oryginalnie i ktoś nie będzie miał z tym problemu. Żeby nie było, to jedyna rzecz, do której mogę się przyczepić ze swojej strony.
Styl autorki jest przyjemny i od pierwszych stron jest się wciągniętym w porywającą jak rzeka intrygę. Postać detektyw i jej prywatne śledztwo może miejscami spowalniało, ale zaraz wyskakiwały nowe fakty, które mogły zaskakiwać.
Co ciekawe, jest prowadzone śledztwo także przez policję, ale wkracza ono na karty książki później. Jest to myślę nietypowe, ale okazuje się ciekawym zabiegiem. Sądzę, że autorka w ten sposób chciała postawić śledztwo Machniewicz na pierwszym miejscu, by nie zostało zdominowane przez policyjne.
Bohaterka nie dała się za bardzo poznać w pierwszym tomie, więc mam nadzieję, że będzie to rozwinięte w kolejnej części. Jest tajemnica z przeszłości, która powraca do niej jak bumerang i sprawia, że możemy tylko domyślać się, co wydarzyło się w tamtym czasie, a na całkowite wyjaśnienie trzeba będzie poczekać.
Ze swojej strony jak najbardziej polecam tę książkę zwłaszcza, że wyjaśnienie całej sytuacji, która w pewnym momencie się mocno skomplikowała, będzie dla Was zaskoczeniem. A przynajmniej mam taką nadzieję.

Informacje dodatkowe o Rzeka. Żywioły Podkarpacia. Tom 1:

Kup książkę Rzeka. Żywioły Podkarpacia. Tom 1

To tylko zabawa
Anna Kusiak0
Okładka ksiązki - To tylko zabawa

Kiedy wszystkie tajemnice w końcu wychodzą na jaw... Paula wraca pamięcią do pewnego deszczowego lata, które zmieniło jej życie na zawsze. Wtedy to...

Żywioły Podkarpacia (Tom 3). Prochy
Anna Kusiak0
Okładka ksiązki - Żywioły Podkarpacia (Tom 3). Prochy

Prędzej czy później prawda zawsze wyjdzie na jaw Trzeci tom serii kryminalnej Żywioły Podkarpacia Detektyw Dobrosława Machniewicz zaszywa się w rodzinnym...