Okładka książki - Same dobre wróżby

Same dobre wróżby

„Tak się zakręciłam w tych intrygach, że prostej rzeczy nie umiem zrobić normalnie”.

Eliza, Chira, Fearis i Nyle znają się tylko z Discorda i nigdy nie spotkali się w realu. Główna bohaterka – Eliza, zaproponowała im wyjazd do domku jej cioci w górach. Dziewczyna chce rozkochać w sobie Nyle’a. Na tym zależy jej najbardziej. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że jej się uda… kiedy nagle okazuje się, że najpierw musi się pozbyć swojej kuzynki Sary, która staje na drodze realizacji jej planów. Jak daleko posunie się introwertyczka, aby zawalczyć o miłość?

To pełna zabawnych intryg, miłosnych nieporozumień i zwrotów akcji opowieść o wychodzeniu z własnej strefy komfortu.

Historia ukazuje, że znalezienie przyjaciół nie jest łatwe i nie zawsze jest ono możliwe w realu. Ważne jest jednak, aby się nie poddawać. Nic na siłę, bo lepiej jest „odkleić się jak słabo nalepiony znaczek” niż trwać bezsensownie w jakiejś relacji. Pokazuje, że „nie da się czytać innym ludziom w myślach” i że niczego nie wie się na pewno jeśli nie skonfrontuje się swoich teorii z drugą osobą. Szczera rozmowa jest ważna. Wokół nas zawsze znajdzie się ktoś, kto nas zaakceptuje takimi jakimi jesteśmy, będzie nas wspierał i motywował do działania – relacja Chiry i Fearisa bezcenna. Sytuacje rodzinne – śmierć rodzica, czy babcia dyktatorka – nie są takie rzadkie jak by się zdawało. Lęki przed nieznanym czy przed otwarciem się na innych dość często towarzyszą nastolatkom. Uważam, że ta historia pomoże młodemu czytelnikowi oswoić się ze swoimi lękami np. strachem przed odrzuceniem i otworzyć się na relacje, gdy dowiedzą się, że obok nich są osoby, które czują to samo co one. Należy „negatywne myśli” wyrzucić ze swoich głów. Nie jest to łatwe, ale jak widać możliwe.

Szkoda, że autorka nie wyjaśniła wszystkich zasygnalizowanych wątków, np. niechęci Elizy do jedzenia czy wymiotów. Co było tego przyczyną? Ciekawe. Anoreksja czy bulimia to również odwieczny problem nastolatków.

Jest to pełna humoru i ciepła opowieść o zwykłych/niezwykłych introwertycznych nastolatkach, ich marzeniach, troskach, lękach i nadziejach.

Autorka używa prostego, ale jednocześnie bogatego języka. Dialogi są naturalne, pełne humoru i często zawierają celne obserwacje dotyczące ludzkiej natury. Zręcznie balansuje ona między komedią a refleksją, tworząc książkę, która jest jednocześnie lekka i głęboka w swojej treści.

To historia, która przypadnie do gustu czytelnikom poszukującym czegoś lekkiego, ale jednocześnie niebanalnego. Sasza Hady udowadnia, że potrafi tworzyć historie pełne ciepła, humoru i życiowej mądrości. To doskonała lektura na poprawę humoru, ale także do refleksji nad tym, co naprawdę jest w życiu ważne. Polecam.

[ współpraca z @WydawnictwoLiterackie ]

Informacje dodatkowe o Same dobre wróżby:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2024-08-14
Kategoria: Dla młodzieży
Dodał/a opinię: BOOKSARE_MYPASSI

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Grupa wiekowa - nastolatkowie Relating to adolescence / teenage years Interest age: from c 16 years

Zobacz opinie o książce Same dobre wróżby

Kup książkę Same dobre wróżby

Trup z Nottingham
Sasza Hady0
Okładka ksiązki - Trup z Nottingham

Oto drżą czarne serca złoczyńców i miękną kolana pięknych dam, bo największy prywatny detektyw Londynu znów wyrusza, by tropić zło i występek...

Morderstwo na mokradłach
Sasza Hady0
Okładka ksiązki - Morderstwo na mokradłach

Alfred Bendelin, prywatny detektyw (dyskrecja gwarantowana) Alfred Bendelin, najsłynniejszy prywatny detektyw Londynu, nie może narzekać na swój los:...