Okładka książki - Samotność twórcy. Klątwa

Samotność twórcy. Klątwa

[ RECENZJA ]
Marta Grzebuła "Samotność twórcy. Klątwa".
Wyd. WasPos

Alan i Miron to bracia mieszkający na farmie wraz z rodzicami. Miron każdego dnia pomaga, ciężoi pracuje i twardo stąpa po ziemi. Alan to dusza dusza artystyczna. Pisarz z zamiłowania i zawodu, który poszukuje wciąż samego siebie.
Gdy bracia poznają Alice, obaj się w niej zakochują. Jednak Alan, sam nie będąc pewnym czego chce, pozostawia Mironowi wolną drogę i wyjeżdża do chaty swojego pradziadka Perry'ego. Tam odnajduje cieszę, spokój i wiele cech łączących go samego z przodkiem.
Pisarz nie znajduje jednak tam natchnienia do kolejnych powieści. Jego czas zajmuje odkrywanie zagadek i skarbów, jakie jego pradziadek ukrył, jak się okazuje bardzo skutecznie.
Przełom dla Alana przychodzi w chwili spotkania miłości życia. Zakochuje się od pierwszego wejrzenia. Ale uczucie to okazuje się być zgubne. Odnalezione w chacie listy i dokumenty ujawniają przeszłość przodków i ich poczynań, które wpływają na całą rodzinę.
Pisarz załamuje się, gdy poznaje prawdę. I nawet odnalezienie skarbu Perry'ego nie jest w stanie dać mu szczęście i satysfakcję. Pozostaje w swojej samotni uciekając przed całym światem.
Klątwa to idealny tytuł obrazujący całą książkę i życie Alana . Choć pisarz m wsparcie w rodzinie i znajomych, nie potrafi uporać się z własnymi uczuciami i myślami.
Powieść pełna refleksji. Pełna emocji. Z płynącymi morałami.
Prawdą jest, że pieniądze szczęścia nie dają. Że warte dużo bardziej jest to, co mamy w sobie i to, co mamy obok a często tego nie widzimy.
Życie jest pełne rozterek i nie powinniśmy przed nim uciekać w głąb siebie, lecz wychodzić im na przeciw.
"Samotności twórcy" mówię "Tak Polecam".

Informacje dodatkowe o Samotność twórcy. Klątwa:

Kup książkę Samotność twórcy. Klątwa

Zapomnę imię twoje
Marta Grzebuła0
Okładka ksiązki - Zapomnę imię twoje

„Zapomnę imię twoje” to poruszająca opowieść o dylematach moralnych, o przeciwnościach losu, o kruchości naszego życia, o cierpieniu, o walce...

Dotykając Nieba
Marta Grzebuła0
Okładka ksiązki - Dotykając Nieba

Autorka Dotykając nieba Marta Grzebuła z d. Łukomska pseudonim Jarzębina rodowita wrocławianka urodzona 22 listopada 1960 roku miłość do literatury wyniosła...