Sebastian Bergman (tom 8). Winy, które nosimy

Tym razem PRAWIE padłam ofiarą braku znajomości całego cyklu. Na początku trudno było mi powiązać ze sobą wszystkich bohaterów i wśliznąć się  bezproblemowo w akcję powieści. Szybko jednak wyczułam, że książka warta jest wysiłku i strona po stronie wgryzałam się treść.

Przez Wydział Krajowej Policji Kryminalnej przeszedł prawdziwy armagedon -  jeden z policjantów okazał się seryjnym mordercą. Sebastian Bergman, uprzednio usunięty z policji, powraca do gry gdy na miejscu zbrodni zostaje odnaleziona informacja kierowana właśnie do niego. Pewnego dnia odwiedza go córka jednego z jego pacjentów siejąc zamęt nie tylko w życiu Sebastiana, ale i w śledztwie. Wkrótce zamordowany zostaje jeden z zaciekłych wrogów Bergmana.

Sztuką jest stworzyć kolejny dobry tom gdy poprzedni wyrwał czytelników z kapci i pozostawił ich oniemiałych na wiele miesięcy.  W przypadku „Win, które nosimy” udało się to wybornie.

Książka mocno wciąga czytelnika od pierwszych akapitów i dopinguje go do poszukiwania mordercy na własną rękę. Dawno nie zdarzyło mi się tak ścigać ze śledczymi i tak mocno główkować a nawet tworzyć  własne mapy zbrodni.

Intensywnie próbowałam rozgryźć postać Sebastiana. Zęby prawie o niego połamałam, a on dalej pozostaje tajemniczy. Wielu bohaterów tej książki przyciąga niczym magnes swoim mrocznymi sekretami. Wiele postaci jest mocno intrygujących, zastanawiających i budzących podejrzenia. Relacje między nimi wzbudzają czujność czytelnika. Ich przeszłość kładzie się szerokim cieniem na teraźniejszości.

Zmienność akcji, mylne tropy, inteligentna intryga aż się proszą o zarwanie nocy. Grzebanie w życiorysach postaci, poszukiwanie dziur w przedstawianej prawdzie, deptanie po piętach śledczym daje mnóstwo czytelniczej satysfakcji.

Na koniec przychodzi mocny, zaskakujący i szokujący finał. Następuje dynamiczne crescendo i otwarcie puszki Pandory.

Współpraca barterowa @wydawnictwoczarnaowca

Kup książkę Sebastian Bergman (tom 8). Winy, które nosimy

Oblany test
Hans Rosenfeldt0
Okładka ksiązki - Oblany test

Piąta książka z popularnej serii o Sebastianie Bergmanie. Tym razem Sebastian i jego koledzy z Krajowej Policji Kryminalnej będą musieli rozwiązać skomplikowany...

Sebastian Bergman (Tom 2). Uczeń
Hans Rosenfeldt0
Okładka ksiązki - Sebastian Bergman (Tom 2). Uczeń

Uczeń to druga część cyklu kryminalnego z Sebastianem Bergmanem, psychologiem policyjnym i specjalistą od seryjnych morderców. W Sztokholmie dochodzi...

Złote góry
Klaudiusz Szymańczak