Charlotte osierocona dziewczynka dorastała z kuzynami w domu dziadków i ciotek. Bystra i inteligentna młoda dama musiała pomagać w domowych obowiązkach, chociaż często odpływała w marzenia podróżnicze.
~
W dorosłym życiu wyszła za mąż za właściciela sklepu z orientalnymi produktami. Niestety jej małżeństwo nie było jak z bajki. Mąż ją oszukiwał, sklep został zlicytowany a oni pozostali z długami. Chcąc zacząć nowe życie małżeństwo wraz z kuzynką Klara emigruje do Afryki.
~
Czy wszystkie problemu Charlotte znikną? Czy w końcu zacznie życie na nowo? Czy kobieta w końcu spełni swoje wszystkie marzenia?
~
Książka napisana jest pięknym i barwnym językiem. Autorka przyjemnie balansuje między literaturą obyczajowa a literatura piękna co powoduje jeszcze zachlanniejsze czytanie. Opisy natury są tak barwne, że działa to na wyobraźnię czytelnika. Autorki przemyciła w książce rasizm, który jest dość bardzo akcentowany. Niestety dość popularny nawet w dzisiejszych czasach czego nie powinno się akceptować i powielać.
~
Jedynym minusem dla mnie jest to, że fabuła toczy się niespiesznie i płynie naprawdę bardzo wolno. Trochę mi było też żal bohaterki, że tak była traktowana i wszystko co miała z posagu poszło na rzecz jej rodziny, która nie traktowała jej dość poważnie. Przykro trochę jak kiedyś były traktowane kobiety. Ale też momentami Charlotte mnie denerwowała tym była aż tak łatwowierna i mimo wszystko tak szybko wybaczała.
~
"Sen o Kilimandżaro" to książka przede wszystkim o spełnianiu marzeń, ale też o odwadze i nadzieji na lepsze jutro. Mimo iż książka zawiera trochę za dużo opisów i czasami miałam wrażenie że "ciągła się jak falki z olejem" to z miłą chęcią sięgnę po kolejny tom przygód kobiety, który już jest w przygotowaniu. A książkę mogę polecić tym, którzy uwielbiają literaturę piękną i odnajdują się w niej idealnie. Na pewno Wam się spodoba. Dajcie znać czy sięgnięcie po tę pozycję czy raczej nie dla Was?
Dziękuję wydawnictwu Skarpa Warszawska za egzemplarz ♥️
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2024-02-28
Tytuł oryginału: Der Himmel über dem Kilimandscharo
Joanna Szymczak
Augsburg, jesień 1913 roku. Biednie ubrana dziewczyna idzie w kierunku imponującej posiadłości, połączonej z przedsiębiorstwem włókienniczym. Nazywa się...
Wpływowe familie. Dramatyczne sploty zdarzeń. Posiadłość, która skrywa niejedną tajemnicę. Augsburg, 1916 rok. Część willi, którą zamieszkuje...