Z którego rocznika jesteście?
Ja jestem z tych szczęśliwców, co w 2000 roku wyprawiali osiemnastkę. Tak, tak, dinozaur 🙈😉 Była taka piosenka: "Dwójka i trzy zera w rzędzie, co to będzie? co to będzie?" - pamiętacie?
Jeżeli zapytacie mnie z czym kojarzą mi się lata 90. XX w., to odpowiem wam, że z moją przeprowadzką na stałe do Polski. Ja, świeżo upieczoną maturzystka zza wschodniej granicy, rozpoczęłam w 1999r. rok przygotowawczy na studia na UMCS w Lublinie. I powiem wam, że to były piękne czasy.
Jak zobaczyłam zapowiedź książki Wojciecha Przylipiaka "Sex, disco i kasety video", wiedziałam, że muszę po nią sięgnąć. Przecież to moja młodość i dzieciństwo. Lata, kiedy praktycznie w każde wakacje spędzałam w Polsce i widziałam to wszystko na własne oczy, a nawet miałam okazję doświadczyć.
Ta książka to niesamowita podróż do lat transformacji w Polsce. Autor omija tematy polityczne, skupiając się na popkulturze, na ludziach, ich zachwycie wszystkim co nowe i znane przedtem tylko z zagranicznych wyjazdów. Pokazuje ludzi, którzy chcieli ubarwić szary świat epoki komunizmu i chlonęli wszystko, co oferowała nowa rzeczywistość. Pokazuje nową telewizję z kultowymi teleturniejami i reklamami, które pamiętamy do tej pory, ogromne targowiska, gdzie można było kupić praktycznie wszystko i marzło się w zimie za kotarą przymierzając jeansy, salony gier, sexshopy i dzikie festiwale. Spotkamy tu przekrój zwyczajów i upodobań Polaków, od ubioru po preferencje muzyczne czy gastronomiczne.
Książka zawiera dużą ilość ciekawych zdjęć, a każdy rozdział ma polecajkę od Autora co należy wysłuchać, przeczytać i obejrzeć.
Z dziesięciolecia opisanego w książce z największym sentymentem wspominam kafejki internetowe. Raz w tygodniu wysyłałam maila do mojego kuzyna z informacją co się u mnie dzieje, a on czytał mamie. Międzynarodowe połączenia telefoniczne były strasznie drogie, więc to był sposób na komunikację. Cóż, trzeba było kombinować. Teraz to jest raczej nie do pomyślenia.
Czytając "Sex, disco i kasety video" odbyłam prawdziwą podróż sentymentalna i bardzo dziękuję Autorowi za tę przygodę.
Jeżeli macie ochotę powspominać, (a młodsi - poznać bliżej tamte czasy), to gorąco polecam.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2021-05-19
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Anastasiya Adryan
To, co najciekawsze, zazwyczaj dzieje się na zapleczu. Kim była kalkulatorka? Do jakiego warszawskiego lokalu można było się dostać tylko windą? Jak...
Czas wolny w PRL. To on w ogóle istniał? A może było go za dużo? Jedno jest pewne: relaks w nieoczywistym świecie minionej epoki to towar nieco...