Okładka książki - Sex, disco i kasety video. Polska lat 90.

Sex, disco i kasety video. Polska lat 90.

Zabieram Was w podróż do lat 90tych.
To wtedy nastąpił wielki przełom. Z szarości i nijakości weszliśmy w kolorowy świat. Polska zachłysnęła się Zachodem. Pierwsze dżinsy z Levis'a, guma Turbo i walkman przy pasku. Do tego deskorolka i kolorowa frotka we włosach. Świat należał do nas.
Weszliśmy w świat pirackich kaset. Przegrywanych, kopiowanych i sprzedawanych na targu. Stadionowe bazary aż wrzały od nowości.
Pierwsze wypożyczalnie kaset video, gdzie obowiązkiem było przewinięcie kasety do początku. W przeciwnym razie była kara.
Pierwsza mega wypożyczalnia Hollywood.
Gry komputerowe, komiksy, fast foody, sex shopy. Handel z ulic przeniesiony do marketów, piractwo rosło w siłę.
A co wy pamiętacie z tamtego czasu?
Czy macie coś do czego wracacie sentymentalnie, chociażby w opowieściach?
Autor przybliża nam ten czas. Dla jednych to tylko książka i fakty o których przeczyta. Dla innych to ich młodość i szaleńczo zmieniający się czas.
Autor rozmawia z osobami będącymi świadkami tamtych przemian.
Podawanych jest dużo nazwisk, które mogą niewiele mówić przeciętnemu czytelnikowi. Zapewne budzą wspomnienia w czytelnikach, którzy przechodzili ten zwrot na własnej skórze i dużo pamiętają z tego okresu.
Ogromny plus to zdjęcia, to istna skarbnica wspomnień.
Książka to reportaż o rzeczywistości lat 90tych.
Napewno zostaje ze mną jako wspomnienie tamtego czasu

Informacje dodatkowe o Sex, disco i kasety video. Polska lat 90.:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2021-05-19
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: Lukasz Turków

Tagi: Biografie i literatura faktu bóg

Zobacz opinie o książce Sex, disco i kasety video. Polska lat 90.

Kup książkę Sex, disco i kasety video. Polska lat 90.

Zakupy w PRL. W kolejce po wszystko
Wojciech Przylipiak0
Okładka ksiązki - Zakupy w PRL. W kolejce po wszystko

Czy stojący na wystawie orzeł z kalesonów naprawdę zachęcał do kupowania? Jak można było w zimie przetrwać dwa dni w kolejce po kredens? Od kiedy w sklepach...

Kelnerki, barmani, wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL
Wojciech Przylipiak0
Okładka ksiązki - Kelnerki, barmani, wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL

To, co najciekawsze, zazwyczaj dzieje się na zapleczu. Kim była kalkulatorka? Do jakiego warszawskiego lokalu można było się dostać tylko windą? Jak...