Kiedy przeczytałam książkę „#sexedpl” Anji Rubik pierwszą myślą, jaka przyszła mi do głowy, była: „Żałuję”. Wiecie czego? Tego, że kiedy ja byłam nastolatką, nie było takiego wspaniałego podręcznika! Anja Rubik wykonała kawał dobrej roboty, zaprosiła do współpracy specjalistów z różnych dziedzin – osoby kompetentne i młode, które potrafią posługiwać się językiem zrozumiałym dla młodzieży. W efekcie powstała książka, którą – moim zdaniem - powinien przeczytać każdy. Przyznam, że sama się z niej sporo dowiedziałam: na przykład nie miałam pojęcia, że istnieją chusteczki lateksowe do seksu oralnego.
Książka podzielona jest na kilkanaście działów, w których każdy może znaleźć interesujące wiadomości: o dojrzewaniu; o tym, jak zmienia się ciało dziewcząt i chłopców, kiedy dorastają; o antykoncepcji, o pierwszym razie, o wizycie u ginekologa, urologa; o przemocy seksualnej i granicach, których nie wolno przekroczyć. Sporo jest także na temat zagrożeń związanych z relacjami nawiązywanymi przez internet – wszystko podane w sposób prosty, przystępny, ciekawy, bez pruderii, wstydu i zahamowań.
Anja Rubik udowadnia, że o seksie można mówić swobodnie i w sposób naturalny, bez wulgaryzmów, ale i bez zbyt naukowej terminologii. Nie ma dla niej tematów tabu – porusza wiele zagadnień, o których się powszechnie nie mówi: jak choćby problemy osób transpłciowych. Rozprawia się z mitami dotyczącymi antykoncepcji i pigułek „po”; mówi o problemie niechcianej ciąży, o szkodliwych stereotypach, o chorobach przenoszonych drogą płciową i o tym, jak ich uniknąć. Porusza też temat cyberprzemocy, hejtu, prześladowań – a więc tego wszystkiego, z czym na co dzień spotyka się w szkole i w życiu przeciętny nastolatek.
Bardzo spodobała mi się sama idea tej książki, a wykonanie przerosło moje oczekiwania (choć wytropiłam sporo literówek - i to jest minus, który dostrzegam w tej książce) – starannie opracowana treść, ładna szata graficzna, dużo zdjęć (i to nie wyretuszowanych lalek, tylko prawdziwych, normalnie wyglądających nastolatków i nastolatek), rysunków, tabelek – czyli tego, co uatrakcyjnia lekturę. Dobrze się to czyta, dobrze ogląda – jest więc nadzieja, że po ten podręcznik sięgnie niejeden nastolatek czy nastolatka. W każdym razie mam taką nadzieję, bo naprawdę wartościowa książka, mądra i bardzo potrzebna, bo nasza młodzież, choć wcześnie zaczyna życie seksualne, nie wie zbyt wiele o sprawach bezpiecznego seksu, o czym świadczy duża liczba zachorowań na choroby przenoszone drogą płciową właśnie wśród nastolatków.
Myślę, że ta książka spodoba się każdemu nastolatkowi i nastolatce, a także ich rodzicom – jeśli są osobami otwartymi i nowoczesnymi. Polecam ją wszystkim – zwłaszcza tym, którzy mają problem z rozmawianiem z dziećmi na tematy seksu – ten podręcznik poprowadzi was przez najważniejsze kwestie i pokaże, że można o tych sprawach mówić w sposób swobodny, naturalny, normalny.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2018-09-19
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Joanna Tekieli
,,Nikt nikogo nie uczy, jak być rodzicem. W rolę mamy, czy taty trzeba wejść niejako z marszu, a potem na własną rękę szukać dróg w świecie pełnym stereotypów...