Ostatnio coraz częściej sięgam po książki historyczne, aby dowiedzieć się jak, było dawniej, jak wyglądała historia naszego państwa. Dziś chciałabym Wam pokazać jedną z takich książek.
Kim był Siemowit? Był pradziadkiem księcia Mieszka I, pierwszego historycznego władcy Polski. Poznajemy go naprawdę dobrze, śledzimy jego życie. Dowiemy się między innymi, jaki był, co łączyło go z Piastem praz Popielem i wiele więcej.
Autor zabiera nas w niesamowitą podróż w przeszłość. Przenosimy się w odległe czasy, kiedy to nasze państwo miało swoje początki. Poznajemy bliżej postacie historyczne, dowiadujemy się jak wtedy, wszystko wyglądało, co się działo. Mnie ta podróż zdecydowanie się podobała, dowiedziałam się o wielu rzeczach, o których nie miałam wcześniej pojęcia, a jednocześnie spędziłam naprawdę miło czas.
Książkę czytało się szybko, była naprawdę wciągająca, a jednocześnie wywołująca emocje. Akcja sprawnie poprowadzona, co sprawiło, że ciężko było mi się od niej oderwać.
„Siemowit. Burzliwy” to ciekawa i wciągająca książka, w której autor przenosi nas w odległe czasy aż do pierwszej połowy IX wieku. Mnie się podobała i z wielką przyjemnością polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA
Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2023 (data przybliżona)
Kategoria: Historyczne
Język oryginału: Polski
Anna Kaczor
Fascynująca, pełna przygód opowieść o wierności, waleczności i męstwie. Władca Polski Bolesław Chrobry i cesarz niemiecki Henryk II w toczonej od...
Publikacja opisuje dzieje krucjaty połabskiej z 1147 roku - szerokie tło epoki, genezę i motywy wyprawy na Słowian, aspekty religijne i polityczne, uczestników...