Okładka książki - Siła jest kobietą

Recenzja

„Siła jest kobietą”

Wydawnictwo Erxos
@wydawnictwo.erxos

Autorzy: Kamila Zofia Szczepańska-Górna - strona autorska  Agnieszka Kotuńska - strona autorska
Dariusz Sprenglewski
Anna A. Sosna - strona autorska
Erika Reves
Justyna Czyżewska-Frączyk
Joanna Górna
Janusz Muzyczyszyn, Ola Sukiennik - strona autorska
Martyna Pawłowska-Dymek - Szczęśliwa Siódemka
Joanna Krystyna Radosz - Czarna Książka Ewa Kubeluk

„Kobieta nie potrzebuje ratunku. Potrzebuje tylko okazji, by udowodnić swoją wartość. A wtedy... – Świat sam się przed nią otworzy”.

„Siła jest kobietą” – dwanaście historii, dwanaście twarzy kobiecej mocy.
To nie jest książka, która łasi się do czytelnika czułymi słówkami. Nie szuka poklasku. Zamiast tego mówi, drapie, porusza i zostaje. Łączy jedno: pokazanie, że siła kobiety ma wiele odcieni  od cichej wytrwałości po wybuchowy gniew. Historie, które zamiast gładko płynąć, szarpią nerwy, poruszają sumienie, które nie głaszczą, ale drapią. Nie zawsze krzyczą  nigdy nie milczą.
I zostają z czytelnikiem na długo.

Nie znajdziecie tu bohaterki z reklamy, idealnej, wypolerowanej, odważnej „na pokaz”. Znajdziecie za to kobiety autentyczne, potykające się, krwawiące, zranione, ale niezłomne. Każda historia odsłania inny wymiar kobiecej mocy: przetrwanie, miłość, bunt, rezygnację, samotność, nadzieję czy zemstę.

Forma antologii okazuje się jej siłą, każde opowiadanie to osobny świat, osobny styl i ton, a jednak wszystkie splecione są wspólnym nerwem: kobiecą nieustępliwością. Znajdziemy tu thriller, dramat obyczajowy, fantasy, realizm magiczny, a nawet humor z nutą groteski. I to właśnie ta tematyczna i stylistyczna różnorodność sprawia, że każdy czytelnik znajdzie tu coś dla siebie lub zostanie zaskoczony.

To, co zasługuje na szczególną uwagę, to odwaga w podejmowaniu tematów tabu, przemocy, samotności, zemsty, milczenia. Autorzy nie boją się zadawać trudnych pytań: Czy można przebaczyć wszystko? Czy czasem zemsta to jedyny sposób, by ocalić siebie? Czy odejście to oznaka słabości, czy odwagi?

Łączy je jedno: bohaterki, które nie są idealne, ale autentyczne. Kobiety, które się potykają, krwawią, czasem nawet przegrywają, ale nigdy nie znikają. Każda z nich nosi inną definicję siły, niekiedy szokującą, innym razem zaskakująco zwyczajną.

🌿 „Nemezis nosi rękawiczki” – Kamila Szczepańska-Górna
Eliza wymierza sprawiedliwość, której inni się boją. To mocne otwarcie antologii i przypomnienie, że gniew bywa początkiem zmiany.

🌿 „Nieposkromiona” – Agnieszka Kotuńska
Historia o przetrwaniu, determinacji i budowaniu życia na nowo. Porusza serce i daje nadzieję.

🌿 „Pieprzyć sąd moralny!” – Dariusz Sprenglewski
Z przymrużeniem oka o tym, że demoniczne moce nie zawsze wystarczą, by zapanować nad życiem – czasem potrzeba czegoś bardziej ludzkiego.

🌿 „Nie bój się ciemności” – Anna A. Sosna
Subtelna, klimatyczna opowieść z nutą grozy – o duchach, ale i o tym, co ukryte w nas samych.

🌿 „Niewidomy” – Erika Reves
O kobiecie, która w przebraniu mężczyzny łamie system i pokazuje, że odwaga to wybór, nie rola społeczna.

🌿 „Bez retuszu” – Justyna Czyżewska-Frączyk
O bliznach – tych fizycznych i emocjonalnych – oraz o sile, którą można z nich czerpać.

🌿 „Wolność przybędzie znad morza” – Joanna Góra
Symboliczne i poruszające opowiadanie o marzeniu o wolności i potrzebie emancypacji.

🌿 „Wigilia dla samotnych” – Janusz Muzyczyszyn
Ciepła i wzruszająca opowieść o tym, że rodzina to nie zawsze geny, a bliskość można znaleźć tam, gdzie się jej nie spodziewamy.

🌿 „Orchidea” – Ola Sukiennik
Opowieść o zdradzie, cierpieniu i sile, która rodzi się z pęknięcia serca.

🌿 „Sztuka spadania” – Martyna Pawłowska-Dymek
Refleksyjna historia o tym, że każda tragedia ma swoją genezę. Czasem, by przetrwać, trzeba zrozumieć czyjąś historię.

🌿 „Święta Magdalena od spraw beznadziejnych” – Joanna Krystyna Radosz
Kobieta w świecie żużlowców – cicha rewolucja pełna delikatności i mocy.

🌿 „Tego Ci nie powiem, mamo” – Ewa Kubeluk
Krótka, ale mocna historia o matczynej miłości, o ciężarze, który niesiemy w milczeniu. Jedno z tych opowiadań, które zostają z nami długo.

Dlaczego warto przeczytać?

Bo to literatura, która zostawia ślad – nie moralizuje, nie krzyczy, ale rezonuje.

Bo pokazuje kobiecość prawdziwą, złożoną, wielowymiarową.

Bo zadaje pytania, na które nie zawsze chcemy znać odpowiedź:
Czy rezygnacja to słabość czy odwaga? Czy zemsta to forma przetrwania? Czy można przebaczyć wszystko.

„Siła jest kobietą” to antologia, która nie udaje, że zna wszystkie odpowiedzi. Ale zadaje pytania, które warto sobie postawić. Nie idealizuje – pokazuje siłę kobiet taką, jaka bywa naprawdę: cichą, wściekłą, złamaną, kruchą, twardą i… prawdziwą.

Polecam każdemu, kto szuka literatury, która nie pozostawia obojętnym.

Informacje dodatkowe o Siła jest kobietą:

Data wydania: 2025-06-11
Kategoria: Opowiadania
Dodał/a opinię: Mirela Marcinek

Zobacz opinie o książce Siła jest kobietą

Kup książkę Siła jest kobietą