Okładka książki - Silvestre

Silvestre

Czy można wymagać od kogoś aby nas pokochał?

Silvestre Ojeda -człowiek z zasadami , nienagannymi manierami i wzorowym obyciem etykiety oraz nieziemsko przystojny i bogaty. Czego można chcieć więcej?

Niestety Polina Klimanowa miała inne zdanie i na swoje nieszczęście wzgardziła zalotami Silvestre , co skończyło się złotą klatką.

Tylko pytanie , czyją klatką...

Nie będę owijała w bawełnę i przyznam się do tego , że pierwsze rozdziały sprawiały już , iż książka latała po pokoju. Wyrachowanie Silvestre oraz jego niby uzasadnione zachowanie nie potrafiło mi się pomieścić w głowie. Wściekłość i bezsilność pełzała mi po głowie , jak najgorszy wirus.

Uprowadzenie Poliny i próby rozkochania jej w sobie owszem były subtelne i rozczulające bo nie robił jej krzywdy w żaden sposób , lecz samo porwanie , ubezwłasnowolnienie , próba złamania to triathlon psychopaty a nie osoby pragnącej miłości. I choć dbał , szanował i rozpieszczał, to nadal dawał do zrozumienia , że ma być mu posłuszna i siedzieć cicho , aby nikt nie wiedział , że była tam wbrew własnej woli. Do perfidnego szantażu używał jej rodziny , co oczywiście przynosiło efekty.

Autorki doskonale kierowały odczucia na tor , który chciały. Sprawiły , że każdy z nas domyślał się banalnego zakończenia historii , gdyż Polina na prawdę godziła się z pobytem w Paryżu.

Ja sama też tak obstawiłam , co niepotrzebnie mnie zniechęciło... , ale!!

Ale właśnie muszę powiedzieć Wam , że to co zadziało się na końcu to jedno wielkie wow!! I choć moja złość z bohatera przeszła na AUTORKI , to mimo wszystko jestem usatysfakcjonowana z takiego obrotu sprawy. Może jest mi ciut żal , może gdzieś w głębi czuję , że to niesprawiedliwe , ale to tylko nikła mgiełka w oceanie krzyku „ należało się”

Bardzo dziękuję wydawnictwu oraz autorkom za egzemplarz do recenzji , bardzo ubolewam nad faktem , że historia została zakończona w tak perfidny sposób. Jednocześnie brawa za zbudowanie tego napięcia! Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy.

Informacje dodatkowe o Silvestre :

Wydawnictwo: Motyle w nosie