Okładka książki - Siostrzane Dzwony

Siostrzane Dzwony

SIOSTRZANE DZWONY
Lars Mytting
Premiera 23.02.2022

"Siostrzane dzwony" to pierwszy tom trylogii z serii "Hekne".
Pierwsze co dostrzegamy to piękna oprawa ze złotymi zdobieniami.
Do tego ilustracja dwóch dziewczynek, z charakterystyczną liczbą nóg.
Od tego wszystko się zaczyna...

Butangen to mała wioska na terenie norweskiej doliny. Czas płynął tu powoli, a mieszkańcy wierzyli w owianą tajemnicą legendę.
Siostrzane Dzwony mówiono, że kryją w sobie pradawną moc i ostrzegają ludzi przed niebezpieczeństwem. Zostały odlane na pamiątkę sióstr syjamskich Halfrid i Gunhild przez ich pogrążonego w żałobie ojca.
Dzwony zostaly umieszczone na wieży kościoła, który pamięta jeszcze czasy pogańskie.
Spokój wsi zakłóca młody i ambitny pastor, który chce tchnąć w nich ducha postępu.
Jedyną przychylną mu osoba jest Astrid, która jest nim zafascynowana i chce innego życia.
Niestety, kiedy pastor przedstawia jej swój plan rozebrania kościoła i przeniesienia go do Drezna, Astrid czuje się oszukana.
Kim jest sprowadzony przez pastora architekt?
Czy można od tak wywieźć dzwony, który są ściśle związane z wioską i rodem Astrid?
Przede wszystkim pierwsze co dostajemy to doskonały warsztat pisarski autora, niebywały kunszt słowa pisanego.
Istna uczta czytelnicza, niemal namacalne przeniesienie do tamtej malowniczej wsi, poznanie cudownej Asdrid, która skradła moje serce.
To pięknie napisana, wyjątkowa historia o miłości, wierze w to co nadprzyrodzone, to suspens doskonały.
Autor pisze drobiazgowo, opisując dokładnie sytuacje, daje nam możliwość namacalnego przebywania w miejscach o których pisze. Jestem zachwycona.
Książka niezwykle wciąga, mimo, że nie ma tu wartkiej akcji. Jest pewna magia, która zabiera nas do świata Astrid, do tajemniczych dzwonów, do odkrycia tego co nieznane.
Chociaż nie jest to rodzaj literatury, którą czytam często ta historia zostanie ze mną na długo i z niecierpliwością czekam na kontynuację.
Trafia ona na listę moich top 9 tego roku.
Zaciekawiłam Was? Macie w planach?

Informacje dodatkowe o Siostrzane Dzwony:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2022-02-23
Dodał/a opinię: Lukasz Turków

Tagi: Proza literacka bóg

Zobacz opinie o książce Siostrzane Dzwony

Kup książkę Siostrzane Dzwony

Płyń z tonącymi
Lars Mytting0
Okładka ksiązki - Płyń z tonącymi

Edvard dorastał w domu swoich dziadków, pośród pól i pastwisk, w sielskim pejzażu Norwegii. Jego rodzice zginęli we Francji, kiedy...

Tkanina z Hekne
Lars Mytting0
Okładka ksiązki - Tkanina z Hekne

Drugi tom niesamowitej norweskiej sagi. Rok 1903. Od ponad dwudziestu lat w Butangen nie rozbrzmiewa już donośny dźwięk Siostrzanych Dzwonów. Jeden z...