Okładka książki - Slenderman. Internetowy demon, choroba psychiczna i zbrodnia dwunastolatek

Slenderman. Internetowy demon, choroba psychiczna i zbrodnia dwunastolatek

Zachęcam wszystkich gorąco do przeczytania wstrząsającego i mocnego reportażu pt. "Slenderman. Internetowy demon, choroba psychiczna i zbrodnia dwunastolatek" autorstwa Kathleen Hale.

Książka została wypożyczona z biblioteki @ksiaznica_karkonoska Filia nr 3 Wydawnictwo Czarne

Czy problemy psychiczne dzieci i młodzieży mają wpływ na ich decyzje lub przestępstwa? Czy powinniśmy chronić nasze dzieci przed internetem?

"Pojawiały się różne ostrzeżenia, sygnały, ale my, dorośli, celowo je ignorujemy, bo nie chcemy zrozumieć, że dziecko jest chore. Chcemy to traktować jako etap przejściowy, chcemy odwracać wzrok, nie chcemy widzieć, bo to nas przeraża: rodzic nie chce tego widzieć, nauczyciel nie chce o tym mówić. To trudne i nieoczywiste. Ale musimy z większą otwartością rozmawiać o chorobach psychicznych w naszym społeczeństwie. Gdybyśmy to robili, nie byłoby nas tutaj."

Morgan i Bella są najlepszymi przyjaciółkami, dziewczynki chodzą do jednej szkoły, wspólnie spędzają czas, jednak Bella w pewnym momencie chce bardziej chronić Morgan... Wkrótce w szkole pojawia się nowa dziewczynka Anissa. I to właśnie ona pokazuje Morgan w internecie stronę z creepypastami - krótkimi mocnymi, mrocznymi opowiadaniami. Koleżanki czytają na stronie o Slendermanie mrocznym, niebezpiecznym zabójcy dzieci. Ich fiksacja na punkcie tejże fikcyjnej postaci staje się tak silna, że dziewczynki chcą zostać jego posłanniczkami. Aby móc nimi zostać chcą zabić swoją przyjaciółkę Bellę. Mają po dwanaście lat, kiedy Morgan podjudzana przez swoją nową przyjaciółkę, która jej imponuje wymierza Belli w lesie dziewiętnaście ciosów nożem. Dziewczynki pozostawiają swoją przyjaciółkę na pewną śmierć. Czy Bella przeżyje brutalną napaść swoich koleżanek?

Amerykański wymiar sprawiedliwości sądzi obie napastniczki jako osoby dorosłe i domaga się dla Morgan i Anissy bardzo surowego i długiego pobytu w więzieniu. Czy sąd, jednak złagodzi kary?

"Slenderman. Internetowy demon, choroba psychiczna i zbrodnia dwunastolatek" to porażający, mocny, wstrząsający reportaż. Tu targają czytelnikami różne emocje. Autorka Kathleen Hale ukazała nam przyjaźń, toksyczne relacje, cierpienie, chorobę, zaburzenia psychiczne u dzieci, bezmiar i bezduszoność amerykańskiego systemu, a także wady amerykańskiego systemu zdrowia, niebezpiecznego, a zarazem fascynującego świata wirtualnego, siłę wybaczenia. Szczerze współczułam tym rodzinom, ale najbardziej było mi żal Morgan. W mojej głowie rodziło się mnóstwo pytań między innymi takie, czy w dzisiejszym świecie dzieci powinny mieć dostęp do internetu bez kontroli? Czy jako społeczeństwo jesteśmy gotowi na osoby z chorobami psychicznymi? Każdy z nas powinnien na pewno przeczytać ten tytuł. Mnie ten reportaż skłonił do pewnych przemyśleń i refleksji na temat internetu. A koniec zaszokował. Z czystym sumieniem polecam Wam kochani ten reportaż, który na długo zostanie w naszych głowach. A autorce Kathleen Hale gratuluję odwagi i tytanicznej pracy nad tym reportażem.

Informacje dodatkowe o Slenderman. Internetowy demon, choroba psychiczna i zbrodnia dwunastolatek:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2024-07-24
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 9788381919241
Tytuł oryginału: Slenderman
Dodał/a opinię: Czytajka93

Tagi: Reportaż i dziennikarstwo śledcze Wisconsin Relating to preteen / tween years

Zobacz opinie o książce Slenderman. Internetowy demon, choroba psychiczna i zbrodnia dwunastolatek

Kup książkę Slenderman. Internetowy demon, choroba psychiczna i zbrodnia dwunastolatek