,,S³odkie k³opoty" to trzeci tom trylogii, której tytu³u nie znam. W tym tomie akcja krêci siê wokó³ m³odszej z sióstr Jesse (poprzednie tomy dotyczy³y bli¼niaczek Nicole i Claire). Od wszechwiedz±cego narratora czytelnik ogólnie dowiaduje siê, co siê zadzia³o w przesz³o¶ci, ¿e siostry utraci³y wiê¼, ¿e nie utrzymuj± ze sob± kontaktów, ¿e czuj± do siebie ¿al, z³o¶æ, a mo¿e i nienawi¶æ. Jednak jest co¶ co je ³±czy oprócz nazwiska - skomplikowane ¿ycie uczuciowe i odziedziczona po rodzicach cukiernia Keyes Bakery. Aczkolwiek nie wiem czemu w powie¶ci cukiernia nazywana jest piekarni± (bo siê piecze ciasta?).
Po piêciu latach od wyjazdu z Seattle Jesse Keyes wraca do rodzinnego miasta, o czym nikt nie wie. Towarzyszy jej 4-letni synek Gabe, bardzo sympatyczny i otwarty dzieciak. Jesse wraca g³ównie po to, by wyja¶niæ nieporozumienia z siostrami, zw³aszcza z Nicole, oraz z Mattem Fennerem, ojcem dziecka. Powrót kobiety zaskoczy³ wszystkich, spad³ na nich jak piorun z jasnego nieba i przysporzy³ k³opotów, tym bardziej, ¿e Jesse przez 5 lat bardzo siê zmieni³a i odnios³a sukces. Tym bardziej, ¿e Matt nie wie, i¿ od 5 lat jest ojcem...
Z dna rozpaczy, samotno¶ci, w ci±¿y, a potem z maleñkim dzieckiem Jesse pracowa³a i studiowa³a, sta³a siê doros³a i odpowiedzialna, bo wcze¶niej facetów traktowa³a jak zabawki do ³ó¿ka, o czym Matt wiedzia³. Gdy Jesse go po raz pierwszy zobaczy³a:
By³ wtedy godnym po¿a³owania neptkiem. Zawiedzionym i zgaszonym, bo panna, do której robi³ podchody, po prostu go wy¶mia³a. (s. 327)
To ona otworzy³a go na ¶wiat, ludzi, kobiety. To ona stworzy³a nowego Matta. To dla niego zerwa³a kontakty z przygodnymi partnerami. To ona siê w nim zakocha³a. Lecz nieszczê¶liwy splot okoliczno¶ci spowodowa³ ich rozstanie. A teraz po 5 latach... teraz Matt jest diametralnie innym cz³owiekiem. Chce zniszczyæ Jesse i jak najbole¶niej j± zraniæ. Chce odp³aciæ jej piêknym za nadobne. A ¿e jest wyrachowanym i twardym biznesmenem, który zmienia kobiety jak rêkawiczki, wiêc zaplanowanie ca³ej akcji przysz³o mu naturalnie. Jak siê potoczy³y dalsze losy bohaterów, tego dowiecie siê sami. Zakoñczenie mo¿na przewidzieæ ze wzglêdu na gatunek ksi±¿ki, ale wcale nie umniejsza to przyjemno¶ci z jej czytania, bowiem k³opoty osobiste i rodzinne os³adzaj± wypieki.
Powie¶æ zaczyna siê od przepisu kulinarnego ,,Czekoladowe brownie Jesse" i od samego pocz±tku czytelnik ma ochotê na s³odkie, wiêc na czas czytania tej ksi±¿ki radzê mieæ co¶ s³odkiego pod rêk±. Akcja rozgrywa siê g³ównie w ci±gu letnich miesiêcy, ale czytelnik ma okazjê poznaæ historiê znajomo¶ci i mi³o¶ci Jesse i Matta z trzech rozdzia³ów przenosz±cych go w przesz³o¶æ. Bohaterowie s± normalni, maj± zalety i wady, a przez to bliscy czytelnikowi, choæ momentami niektórzy z nich mog± porz±dnie zdenerwowaæ. Powie¶æ czyta siê miêkko i szybko, bo to dobra ksi±¿ka na relaks i oderwanie siê od swoich gorzkich k³opotów, choæ mo¿e wywo³aæ ³ezkê wzruszenia. A przy okazji mo¿e kogo¶ zachêci do rozkrêcenia w³asnego biznesu, bo autorka zmie¶ci³a w powie¶ci kilka ciekawych wskazówek na rozkrêcenie rodzinnego biznesu.
,,S³odkie k³opoty" to ksi±¿ka i o zwyczajnym ¿yciu, i o mi³o¶ci. Pokazuje, ¿e warto d±¿yæ do celu, warto zmieniæ siê i przyznaæ do pope³nionych b³êdów oraz je naprawiæ, warto zawalczyæ o siebie i swoj± przysz³o¶æ. A przede wszystkim, ¿e warto, a nawet trzeba naprawiæ relacje rodzinne. Nie tylko Jesse mia³a zadawnione urazy z siostrami, tak¿e Matt ze swoj± matk±. Autorka daje równie¿ receptê, jak wyj¶æ na prost± w relacjach rodzinnych.
Wszyscy pope³niamy b³êdy. Ale najwa¿niejsze jest, jak chcemy naprawiæ to, co schrzanili¶my. To jest miar± cz³owieka. (s. 325)
Informacje dodatkowe o S³odkie k³opoty:
Wydawnictwo: HarperCollins Polska
Data wydania: 2010 (data przybli¿ona)
978-83-238-6655-8
Doda³/a opiniê: