Okładka książki - Słowiańskie mity i opowieści w komiksie

Słowiańskie mity i opowieści w komiksie

Zmora, Bieda, Marzanna, Licho czy chociażby Leszy myślę, że chociaż raz o nich słyszeliście. Może z różnicy książek o tematyce słowiańskiej czy może z opowieści swoich dziadków. Dziś niestety o tych słowiańskich bóstwach młodzież nie usłyszy.

~

"Słowiańskie mity i opowieści w komiksie" to książka w formie komiksu co sprawia, że jeszcze ciekawiej się ją pochłania i szybko. Znajdziemy w tej pozycji dużo opowieści właśnie o wspomnianych już przeze mnie stworzeniach. Babcia Małgosi i Zbyszka przenosi nas w podróż przez pradawne słowiańskie wierzenia i mity. Przyjemnie mi się czytało o powstawaniu świata i człowieka. Zupełnie inna historia niż uczymy się na lekcjach religii, że to Bóg stworzył świat. Wówczas wierzono, że to właśnie nikt inny jak Wales i Perun stworzyli wszystko co nas otacza.

~

Autorki świetnie przekazują tę dawna wiedzę poprzez właśnie komiks co jeszcze chętniej będzie przyswajane przez młodsze pokolenie. Dodatkowo te wspaniałe ilustracje, które nie tylko przedstawiają całą historię ale też i przybliżony wygląd tych bóstw słowiańskich. Fajnie, że autorki mimo iż książka jest dość cieniutka to wypełniona po brzegi symbolami i danymi świętami. Czytelnik naprawdę może dowiedzieć się dużo ciekawych rzeczy.

~

Najbardziej podobała mi się opowieść o Kłobuku, przyznam szczerze, że wcześniej o nim nie słyszałam. Dodatkowym plusem tej książki jest to, że jest instytucja jak samodzielnie wykonać np marzannę. Możemy bliżej poznać niektóre z bóstw gdyż znajdują się ich opisy, czy bliżej poznać przebieg dawnych świąt np. jak obchodzono Szczodre Gody.

~

Książka fajnie sprawdzi się dla dzieci najmłodszych, może nie jako na dobranoc gdyż maluch może się wystraszyć tych słowiańskich stworzeń. Podczas czytania naprawdę czuć ten fantastyczny dawny klimat. Mimo, iż już troszkę czytałam o słowiańskich mitach m.in. coś znajdziecie w serii "Kwiat Paproci" to z tej książki też dużo się dowiedzialam. Najbardziej zaskoczyło mnie to, że mimo upływu lat to sporo tych mitów i wierzeń nadal jest aktualnie we współczesnych czasach.

~

Cóż mogę więcej dodać po prostu łapcie się za tę książkę na pewno nie pożałujecie. Słowiańskie wierzenia się różnią więc na pewno znajdziecie coś nowego w tej książce. Mi się naprawdę podobała i z chęcią sięgnę po więcej takich publikacji.

Dziękuję wydawnictwu Nasza Księgarnia za egzemplarz ❤️

Informacje dodatkowe o Słowiańskie mity i opowieści w komiksie:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2024-06-05
Kategoria: Komiksy
Dodał/a opinię: Joanna Szymczak

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Publikacje z wiedzy o świecie dla dzieci i młodzieży Potwory i istoty z legend folklor mity i legendy Dzieci od ok. 6 lat

Zobacz opinie o książce Słowiańskie mity i opowieści w komiksie

Kup książkę Słowiańskie mity i opowieści w komiksie

Słowiańskie mity i opowieści w komiksie
Wiktoria Korzeniewska0
Okładka ksiązki - Słowiańskie mity i opowieści w komiksie

Mity słowiańskie w komiksie? Tego jeszcze nie było! W kogo wierzyli nasi słowiańscy przodkowie? O co chodzi z topieniem marzanny na wiosnę? Jak się pozbyć...